Hlavní obsah

S transformací v Egyptě a Tunisu mají pomoci české nevládní organizace

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zahraničí vypsalo výběrové řízení pro nevládní organizace, které by chtěly vysvětlit postrevolučním zemím, jako jsou Egypt, Tunis či Lybie, jak nejlépe provést změny vedoucí k demokratičtějšímu režimu. Šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) již dříve vysvětlil, že zemím může Česko nabídnout poučení z vlastních chyb.

Foto: Reuters

Tisíce Egypťanů žádají rychlejší reformy.

Článek

„Pro Egypt a Tunisko bylo vypsáno výběrové řízení určené nevládním organizacím ČR, které by měly předložit návrhy projektů transformační spolupráce v Tunisku a Egyptě, popřípadě (v návaznosti na situaci) v Libyi,“ sdělila Novinkám mluvčí ministerstva Kristina Miškovská. Podle ní by měly být projekty realizovány ještě letos.

Zatím není jasné, jakým směrem se bude situace v arabských zemích po svržení autoritářských režimů vyvíjet. Generální ředitel OSN Pan Ki-mun však hned zkraje tzv. arabského jara vyzval postkomunistické země, aby pomohly s transformací a nabídly své zkušenosti.

Schwarzenberg pomoc přislíbil s tím, že nejlepší poučení plyne z vlastních chyb, kterých se ČR dopustila před dvaceti lety při přechodu z totalitního režimu k demokratickému. Zpravidla se v tomto ohledu skloňuje rychlá privatizace 90. let navzdory faktu, že v zemi nebyla zavedena burza a chyběl neprůstřelný právní řád.

Reklama

Výběr článků

Načítám