Hlavní obsah

Bárta by se mohl vyhnout vydání policii, Nečas ho chce podržet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta by mohl mít při hlasování o svém vydání, o které požádala Sněmovnu policie, krytí části ODS. Někteří poslanci největší vládní strany zvažují, že by neformálního lídra VV ke stíhání nevydali. Policie Bártu podezřívá z uplácení kolegů. Informaci v úterý přinesly Hospodářské noviny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) a poslanec VV Vít Bárta ve Sněmovně

Článek

Podle listu se proti Bártovu vydání vyslovil na jednání stranického grémia premiér a šéf ODS Petr Nečas.

"Řekl, že podle jeho názoru jde o politickou kauzu a že by byl nebezpečný precedens dovolit, aby do dění uvnitř politických stran zasahovala policie," cituje deník jednoho z členů z grémia. Nečasův názor může být pro další poslance zásadní.

Nečas vzkázal, že o celé záležitosti bude poslanecký klub teprve jednat.

Bárta shání podporu napříč stranami

Poslanci budou o vydání Bárty jednat na schůzi koncem srpna. Před jejím začátkem se bude záležitostí zabývat mandátový a imunitní výbor, který vydá stanovisko.

Bártu policie podezřívá z toho, že uplácel své někdejší stranické kolegy Jaroslava ŠkárkuKristýnu Kočí. V této souvislosti požádala proto Sněmovnu i o Škárkovo vydání.

HN uvedly, že Bárta ve Sněmovně shání podporu pro to, aby nakonec vydán nebyl. Podle listu se snaží sehnat podporu zejména u ODS, části ČSSD a KSČM. Škárka o vydání požádal.

Na informace zareagoval místopředseda ČSSD Michal Hašek, který hodlá hlasovat pro Bártovo vydání.  "Doufám, že stejně budou hlasovat na doporučení vedení poslaneckého klubu také ostatní poslanci a poslankyně ČSSD."

Reklama

Související články

O vydání Bárty se Škárkou výbor nerozhodl

Mandátový a imunitní výbor v úterý nerozhodl o vydání poslanců Víta Bárty (VV) a Jaroslava Škárky (nez.). Škárka, který čelí podezření z převzetí úplatku,...

Výběr článků

Načítám