Hlavní obsah

Schyluje se k boji mezi vládou a kraji, varuje Hašek

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V krajích vládne ČSSD, republikovou vládu drží pravicové strany. Protipóly, mezi kterými to pravidelně jiskří. A bude přituhovat. Předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD varuje, že střet krajů s vládou Petra Nečase (ODS) je nevyhnutelný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek (ČSSD)

Článek

„Je třeba připomenout, že příští rok na podzim půjde o hodně, konají se krajské volby. Do té doby se situace zdramatizuje a kvůli vládní aroganci dojde s hejtmany, kterým dochází trpělivost, ke střetům," konstatoval Hašek.

"Bohužel vláda kraje nevnímá a namísto spolupráce a kooperace spíše neguje vše, co v minulých letech vzniklo a systémově fungovalo. Přitom kraje dnes jako jediné systematicky brání sociální stát, kvalitu a dostupnost veřejných služeb," tvrdí šéf Asociace krajů ČR.

Bitva o regiony byla zahájena

Střet krajů a Nečasovy vlády je v současné situaci logický a nevyhnutelný. Tam, kde arogance nahradila dialog, ať nikdo nečeká od hejtmanů úsměvy a vstřícnost. Nemám z toho žádnou radost, ale taková je a bude realita příštích týdnů a měsíců,“ varuje rezolutně Hašek.

ČSSD má v rukou třináct krajů ze čtrnácti. Na podzim 2012 bude svá hájemství bránit před náporem vládní pravice, která chce regiony získat a bitva o regiony už byla zahájena.

„Pan ministr (Miroslav) Kalousek, zjevně po dohodě s premiérem (Petrem) Nečasem, se rozhodl, že v roce, kdy budou probíhat krajské volby, dají sociálně demokratickým hejtmanům pořádně na frak i tím, že  proškrtají všechno, co bude možné poškrtat ve státním rozpočtu tak, aby kraje neměly finanční prostředky na konkrétní veřejné služby. A to je hodně alarmující,“ bije na poplach předseda Asociace krajů ČR Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám