Hlavní obsah

Kontrola ministerstva neodhalila další pochybení při povolování odposlechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Resort spravedlnosti neobjevil při kontrolách na čtyřech náhodně vybraných soudech žádné další chyby při povolování výpisů telefonních hovorů. Osm soudců z Děčína, kteří podle resortu nedostatečně odůvodňovali udělení souhlasu k monitoringu hovorů, čekají kárné žaloby, které resort podá. Uvedla to mluvčí ministerstva Tereza Palečková.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Úřad prověřoval povolování výpisů kvůli nedávnému případu varnsdorfského policisty Mariana Hudce, který měl údajně sledovat například výpisy telefonních hovorů šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského a nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause, a to kancléře Jiřího Weigla a tajemníka Ladislava Jakla. Zjistila to inspekce ministra vnitra při hloubkové prověrce, podle vyšetřovací verze policista pracoval na zakázku.

V červenci provádělo ministerstvo kontroly na Okresním soudu Plzeň sever, Okresním soudu Praha východ, Okresním soudu Pardubice a Městském soudu Brno. "Prověrka 80 spisů prokázala, že soudy mají při rozhodování o žádostech vždy k dispozici spisový materiál policie, rozhodují bez průtahů a obvykle bezodkladně," uvedla Palečková. Z policejních žádostí pak podle ní vždy vyplynula jednoznačně zřejmá souvislost telefonního čísla s konkrétním trestným činem, jeho možnými pachateli nebo oběťmi.

Děčínské soudce prověřoval úřad o měsíc dříve a dospěl k závěru, že pochybili. Dostatečně neodůvodnili, proč žádosti o výpisy z telefonních čísel vyhověli. Porušili tak podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) zákon.

Výpisy hovorů od operátora může policista získat jen s povolením soudu. Hudec je získal tak, že čísla vlivných lidí označil jako podezřelá. Nechal si jejich sledování od soudců schválit v rámci vyšetřování obchodu s lidmi, za kterým stojí kamerunští a nigerijští podvodníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám