Hlavní obsah

Policista Hudec nechal sledovat i telefony Klausových přátel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aféra kolem nezákonného monitorování mobilních telefonů řady lidí z okolí prezidenta Václava Klause, novinářů a i dalších osob získává bližší obrysy. Policista Marian Hudec, který nezákonnou lustraci inicioval, mohl díky ní získat přehled o pracovním i soukromém životě hlavy státu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Václav Klaus s hradním vicekancléřem Petrem Hájkem a kancléřem Jiřím Weiglem

Článek

Soudy Hudcovi povolily dostat se k výpisům více než pěti desítek lidí. Vzhledem k tomu, že se jednalo jak o telefony nejbližších Klausových spolupracovníků jako je kancléř Jiří Weigl či tajemník Ladislav Jakl, mohl získat přehled o jeho pracovních aktivitách.

V seznamu lustrovaných se však ocitli i Klausovi přátelé jako Vladislav Šavrda, s nímž prezident hraje tenis, či Václav Petr, s ním se hlava státu schází u piva. Informaci o dalších sledovaných v pátek přinesla MF Dnes.

Šavrda je šéfem pražského tenisového areálu Štvanice a coby bývalý tenista s Klausem často trénuje. Petr je majitelem pražského centra Erpet, kam prezident chodí sportovat.

Prezident se v minulých dnech kvůli celé záležitosti sešel s ministrem vnitra Janem Kubicem a konstatoval, že odposlouchávací společnosti se dožít nechtěl. [celá zpráva]

Lobbisté, politici i manažeři

Seznam monitorovaných čísel je však daleko širší, vedle šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského si Hudec vyžádal i výpisy z telefonů politiků, lobbistů či novinářů. Vedle sebe se tak ocitli blízký spolupracovník expremiéra Miloše Zemana Miloslav Šlouf, právník a lobbista Miroslav Jansta, lobbista Michal Kuzmiak či další lobbistka Jana Mrencová.

Jeho pozornosti neušli ani pražští politici. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), dlouholetý náměstek primátora a nyní poslanec ČSSD Petr Hulinský i dva politici TOP 09 z Prahy 11 Stanislav Urbánek a Jan Vašíček.

Nalézt určité spojnice mezi sledovanými není nesnadné. Šlouf, Mrencová, Kuzmiak či Hulinský jsou lidé, kterým svého času nemohl přijít na jméno bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek. Antipatie chová i k redaktorovi Práva Jiřímu Ovčáčkovi, jehož telefon rovněž patřil mezi monitorované. [celá zpráva]

Vašíček i Urbánek působí na radnici 11 městské části a patří mezi kritiky spolupráce a agenturou ABL. K té se dostal výpis dalšího ze sledovaných, bezpečnostního ředitele ČEZ Daniela Rouse. Mezi monitorovanými bylo i několik manažerů bezpečnostní agentury SSI, která s ABL často soupeří o zakázky.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ve čtvrtek oznámil, že na soudce, kteří povolovali monitoring čísel, podá kárné žaloby, protože se podle jeho názoru spokojili s nedostatečným a ryze formálním odůvodněním. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám