Hlavní obsah

Senát vydal Lajtocha k policejnímu stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senát ve čtvrtek vydal svého člena a přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) k trestnímu stíhání. Pro vydání hlasovalo 41 senátorů, proti bylo pět, 22 se zdrželo. O zbavení imunity požádala protikorupční policie, a to kvůli kauzám výstavby domova důchodců a rekonstrukce zimního stadiónu v Přerově. V případu figuruje dalších 12 lidí.

Článek

Proti zbavení imunity hlasoval Lajtochův stranický kolega Vladimír Dryml, Jaroslav Doubrava z hnutí Severočeši.cz a senátoři ODS Tomáš Töpfer, Milan Pešák a Petr Pakosta. Lajtoch na jednání horní komory vinu v kauzách domova důchodců a zimního stadiónu odmítl. „Necítím žádnou vinu, myslím, že k žádnému zločinu u těchto akcí nedošlo,“ prohlásil.

Senátor si u advokátní kanceláře nechal zpracovat stanovisko, které zpochybnilo argumenty policie. Podle Lajtocha je konstrukce obvinění nesmyslná po faktické stránce a chybná po právní stránce. Senátor je navíc přesvědčen, že je předmětem trestního stíhání kvůli mandátu v horní komoře.

Na čtvrtečním jednání Senátu Lajtoch sám o vydání nepožádal, ačkoliv to předtím nevylučoval. „Pokud bude potřeba, tak požádám o vydání,“ uvedl Lajtoch koncem června. „Je tedy na vás, jak v této chvíli rozhodnete,“ ve čtvrtek pouze poznamenal směrem ke svým kolegům.

Byla by škoda přijít o většinu, argumentoval Dryml

Senátorka Soňa Paukrtová (TOP 09) se vyslovila v debatě pro Lajtochovo vydání. Odmítla, že trestní stíhání souvisí s mandátem senátora. „Jsem přesvědčena o tom, že ta kauza má komunální rozměr,“ řekla. Toto stanovisko podpořil senátor ČSSD Miroslav Antl. Upozornil, že nevina, či vina se prokazuje před soudem. Zbavit Lajtocha imunity podpořil i šéf senátorů soc. dem. Petr Vícha.

Senátor ČSSD Dryml se postavil proti vydání. Ve shodě s Lajtochem vyslovil podezření z politické motivace počínání policie. „Ono nás to dostatečně nepřesvědčilo, že tam není politická motivace,“ komentoval policejní žádost o vydání. Dryml také upozornil, že ČSSD má většinu 41 senátorů, a označil za nešťastné, aby o ni přišla. Poukázal i na to, že okresní organizace soc. dem. nedoporučila Lajtocha vydat.

V kauze figurují i přerovští radní

Drymlovy argumenty odmítl senátor Jiří Dienstbier (ČSSD). Kauza podle něj nemá souvislost s fungováním Senátu. Občanský demokrat Pakosta ve shodě s Drymlem označil důvody policie za prázdné. Vyslovil přitom přesvědčení, že by kauza nevypukla, pokud by nebyl Lajtoch senátorem.

Senátní imunitní výbor ve středu neschválil doporučení na vydání senátora, což senátor Jaroslav Kubera (ODS) vyložil tak, že to výbor nechal na rozhodnutí Senátu.

Lajtochova kauza souvisí s údajným prodražením stavby přerovského domova důchodců a rekonstrukce zimního stadiónu. Kromě Lajtocha policie podezírá ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky dalších 12 lidí včetně přerovských radních. Podezření se týká takzvaných víceprací na obou stavbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám