Hlavní obsah

Vláda zahajuje diskuzi o přímé volbě starostů

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda jednala o zavedení přímé volby starostů menších obcí. Kabinet ve středu schválil analýzu, která se problematikou ústavní změny zabývala, a zadal dalším resortům vypracovat návrh novely.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Premiér Petr Nečas (ODS) na středečním zasedání vlády

Článek

Zavedením přímé volby se nyní budou zabývat úředníci spadající pod šéfku Legislativní rady vlády Karolínu Peake (VV), ministerstva spravedlnosti a ministerstva vnitra.

Informovala o tom mluvčí VV Radka Hrstková. Podle ní by se mohli starostové malých obcí volit přímo již v příštích volbách roku 2014.

Mluvčí vlády Jan Osúch k tomu doplnil, že Peake ve spolupráci s ministerstvy vnitra a spravedlnosti má vypracovat věcný záměr ústavního zákona. Vnitro jí má navíc pomoci vytvořit srovnávací mezinárodní analýzu. Oba dokumenty budou posléze předmětem dalších diskuzí nad návrhem.

„Občané budou mít větší šanci ovlivnit rozhodování ve svém okolí, což přímá volba starosty v obcích, které nemají obecní radu, umožní. Starosta získá silnější mandát pro výkon své funkce,“ citovala Hrstková z prohlášení Peake.

Podle zákona o obcích nemají nárok na svou obecní radu takové obce, jejichž počet zastupitelů je nižší než 15. Většinu pravomocí rady v takovém případě zastává starosta, některé spadají do kompetence zastupitelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám