Hlavní obsah

VV vytáhly majetková přiznání a zaskočily koaliční partnery

Právo, Oldřich Danda

Na většině programových dodatků se koaliční lídři ve středu na devítihodinovém jednání sice dohodli, ale i tak mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými létají jiskry. Nejvyhrocenější diskuse probíhá okolo majetkových přiznání, která navrhují VV. Jejich šéf Radek John dokonce pohrozil, že je prosadí ve Sněmovně s levicí. Pro ODS jsou majetková přiznání nepřijatelná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfka poslanců VV Karolína Peake a stranický stratég Vít Bárta

Článek

„To je konzistentní, dlouhodobý názor ODS. Nechceme šikanovat občany jen proto, že mají větší majetek,“ řekl Právu místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle něj nelze v jedné čtvrtině volebního období přijít s věcmi, které jsou v přímém rozporu s ideologií jedné z koaličních stran.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka je vyhrožování VV vážný problém, který by mohl křehkou koalici rozbít. „Tím by porušili koaliční smlouvu. Jestli chtějí, tak ať jdou do levicové koalice, toto je středopravá koalice,“ řekl Právu.

Dodal, že návrh VV by pro „lidi, kteří nikdy nic neukradli, znamenal velkou byrokratickou zátěž, a lidé, kteří mají černé peníze, by z toho velmi jednoduchým způsobem dokázali vyváznout“.

Za nefér považuje, že vyjednavači VV jim na jednání neřekli, že přiznání prosadí s opozicí. „Je to známka nedospělosti, když něco říkají médiím a vydírají tím koaliční partnery. Přičemž se snaží zakrýt svoje vlastní problémy,“ dodal Gazdík.

Podle místopředsedy VV Tomáše Jarolíma by se přiznání mělo týkat všech osob s majetkem nad 20 miliónů. Jak by mělo přiznání fungovat, ještě VV ale neví.

„Tím, že se o tom bude mluvit, se jasně ukáže, kdo tu vůli má, nebo nemá. Podotýkám, že toto je zákon číslo jedna boje proti korupci. Nesmí jít o nějaký papír, plácnutí do vody, ale musí jít o jasnou odpovědnost, za jejíž nesplnění přijde sankce,“ řekl Právu Jarolím.

Peake: Vyhrožovat až na poslední chvíli

První místopředsedkyně VV Karolína Peake k Johnově hrozbě uvedla, že by takové varianty nechávala na chvíle, kdy bude jasné, že se koalice nebude s to dohodnout.

„Radek John to říkal poté, jaký měl dojem z hlasování o loterijním zákoně. Tam také nedošlo k dohodě a koaliční partneři to prohlasovali s opozicí. Pokud koalice funguje, tak by se v první řadě měla snažit fungovat týmově, což platí pro všechny,“ sdělila Právu.

Dalším ožehavým tématem v koalici je hazard. Véčkům se nelíbí, že sázkové firmy budou zdaněny až od roku 2013, chtěly by urychlit ministerstvem financí chystanou změnu, podle které hazardní společnosti budou zdaněny 19 procenty stejně jako ostatní firmy.

VV také kritizují, že sázkové firmy dále budou moci část odvodů posílat do nadací. Místo toho navrhují, aby se na ministerstvu školství vytvořil speciální fond, který by peníze ze sázení rozděloval.

Podle Gazdíka to ale není řešení. „To by nebylo nic jiného než nové porcování medvěda. Oni chtějí bojovat proti korupci a vymyslí si miliardový fond, z kterého budou rozdělovat dotace,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám