Hlavní obsah

ODS pokárala Blažka za výroky proti Kalouskovi

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ODS Pavel Blažek podle informací Práva čelil na úterním jednání stranického grémia ostré kritice. Premiérovi Petru Nečasovi a dalším členům vedení občanských demokratů prý vadí Blažkovy výroky na adresu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Blažek (ODS)

Článek

Kalousek se minulý týden obrátil na pražský Městský soud s návrhem na zákaz stávky plánované na pondělí. Jeho krok Blažek označil za nešťastný.

„Osobně nesouhlasím s panem kolegou Blažkem. Já se domnívám, že je normální, běžné a správné se v právním státě obrátit na soud, pokud mám pocit, že něčí práva mají být narušena,“ řekl v úterý Právu místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Rozhodnutí soudu, který pondělní stávku zakázal, podle Pospíšilových slov předešlo tomu, aby se v Česku konala nezákonná akce spojená například s blokádami.

Podobně se vyjádřil další z místopředsedů ODS Pavel Drobil. „Myslím, že pan ministr Kalousek věděl, co dělá,“ řekl Právu.

Blažek v úterním Právu uvedl: „Stávku, a zejména blokády jako občan nepodporuji, na straně druhé nepovažuji za šťastné, když se do ryze politických střetů zatahují soudy, protože to nemůže přinést nic dobrého.“

Podobný názor jako Blažek má předseda rozpočtového výboru Sněmovny Pavel Suchánek (ODS). K návrhu na zákaz stávky v pondělí v ČT uvedl: „Já si myslím, že to řešení nebylo šťastné. Tím se samozřejmě extendovaly požadavky odborářů a rozlítilo to několik dalších lidí, kteří se stávky zúčastní, ale s tím už se momentálně nedá nic dělat.“

Payne: Omezování svobody pohybu je trestný čin

Od občanských demokratů zaznívají v posledních dnech na adresu odborářů ostrá slova. Například poslanec Marek Benda už o víkendu uvedl, že v Česku dlouho procházely protesty proti vládě, což se musí změnit.

Bývalý člen ODS Jiří Payne, který přešel do Strany svobodných občanů, by šel dál než prezident Václav Klaus, jemuž dělá poradce.

„Jestli někdo chce omezovat svobodu pohybu druhých, tak se dopouští trestného činu, upírá základní svobody a práva druhým. Myslím, že instituce, která vyzývá k porušování zákona, vyzývá k trestné činnosti, nemá místo v demokratické společnosti a měla by být zrušena,“ prohlásil Payne.

Klaus naznačil, že by stávkující odboráři měli dostat výpověď, s čímž naopak například Benda nesouhlasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám