Hlavní obsah

Letci dostali medaile, jejich padlého kolegu pohřbili

Právo, bed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipník nad Bečvou

Téměř stovku vojáků z vrtulníkové jednotky, kteří se vrátili ze čtyřměsíční afghánské mise, vyznamenal v pátek v Lipníku nad Bečvou ministr obrany Alexandr Vondra. Ve stejný den se na Olomoucku konal pohřeb českého příslušníka poradního a výcvikového týmu, který byl v Afghánistánu na konci května zabit. Vzpomínku na něj uctili vojáci na lipenském náměstí minutou ticha.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Příslušníky vrtulníkové jednotky vyznamenal na náměstí v Lipníku ministr obrany.

Článek

„Vojenská služba v Afghánistánu je tvrdá, každý voják ví, že v ní nasazuje i vlastní život. Nedávná smrt vojáka Roberta Vyroubala toto memento tragicky potvrdilo,“ uvedl ve svém projevu Vondra.

Na rizikovost oblasti, kde čeští vojáci působí, poukázal i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. „Dělá se všechno pro to, aby se tyto nebezpečné věci eliminovaly. Vojáci mají perfektní vybavení, mají perfektní automobily na transport, ale nevíme, co vymyslí protivník a povstalci, ať jsou to talibanci nebo různé skupiny, které se zabývají drogami, či kriminální živly,“ poznamenal Picek.

Vrtulníky zůstanou v Afghánistánu do listopadu

V pořadí už pátá vrtulníková jednotka působila od února do konce května na základně Šarana v afghánské provincii Paktika. Letci nalétali na 409 hodin a přepravili třemi stroji Mi-171Š více než 1350 osob a téměř 30 tun materiálu. Všichni její příslušníci se vrátili bez úhony.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Příslušníky vrtulníkové jednotky vyznamenal na náměstí v Lipníku ministr obrany.

V Afghánistánu budou vrtulníky české armády působit do listopadu. Poté je na rok vystřídají Maďaři.

Jedenatřicetiletý rotmistr Robert Vyroubal měl v pátek pohřeb v Bouzově. Ministr obrany jej in memoriam povýšil do hodnosti poručíka a udělil mu nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu. Byl čtvrtým českým vojákem, který v Afghánistánu přišel o život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám