Hlavní obsah

Český voják, zraněný v Afghánistánu, byl převezen do vlasti

Právo, ČTK, dan

Armáda poslala letadlo pro rotného I.V., který byl v úterý těžce raněn v Afghánistánu. Vozidlo, ve kterém jel společně se dvěma českými kolegy a afghánským tlumočníkem, najelo na minu. Armádní speciál Airbus A-319 se i se zraněným na palubě ve středu večer vrátil do Prahy. Ostatky vojáka, který při tomto výbuchu zahynul, budou přepraveny v neděli.

Článek

„Převoz se uskutečnil za doprovodu týmu lékařů a odborného zdravotnického personálu Po příletu do Prahy byl voják přepraven do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích, kde se podrobí dalšímu vyšetření a následné léčbě,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Vojákův stav je stabilizovaný a v současné době je v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice v Praze Střešovicíc.

Převoz ostatků vojáka, který při incidentu utrpěl smrtelné zranění, se uskuteční v neděli odpoledne, podle Růžičkové by letadlo z Afghánistánu mělo přiletět ve 14:10.

K útoku na české vojáky došlo v afghánské provincii Vardak. Vojáci jeli na pravidelné setkání s místními obyvateli, jejich obrněné vozidlo Iveco však najelo na improvizované výbušné zařízení. Po výbuchu na následky zranění zemřel také afghánský tlumočník, zranění utrpěl i velitel českého poradního a výcvikového týmu podplukovník Michal Kucharský. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek však už v úterý novinářům řekl, že Kucharský se s velkou pravděpodobností po ošetření vrátí zpět do funkce.

Picek uvedl, že je prevence výbuchů improvizovaných výbušnin složitá. "Nikdo neví, kdo z povstalců tato výbušná zařízení klade," vysvětlil.

Kucharský a jeho muži oficiálně zahájili práci ve Vardaku letos 22. dubna, kdy v provincii nahradili první český tým. České úkolové uskupení, označované jako OMLT, pomáhá s výcvikem "pěšího kandaku", tedy zhruba praporu afghánské armády. Česká jednotka měla před incidentem 54 členů, převážně tankistů z Přáslavic. Působí v ní ale i specialisté z jiných jednotek. Pro většinu z nich to není první nasazení v zahraniční misi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám