Hlavní obsah

Armádní letoun přivezl z Afghánistánu ostatky zabitého vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Smuteční ceremoniál doprovázel v neděli odpoledne přílet armádního letounu s ostatky vojáka, který zahynul 31. května v afghánské provincii Vardak. Na letišti v Praze-Kbelích se uskutečnil s vojenskými poctami, za účasti ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka a rodiny zesnulého.

Armádní letoun přivezl z Afghánistánu ostatky zabitého vojáka Video: ČTK

 
Článek

Rakev přikrytou českou vlajkou vynesla z letadla čestná stráž. U katafalku promluvili armádní kaplan Jaroslav Kníchal, ministr Vondra a zazněla státní hymna.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Smuteční ceremoniál na letišti v Praze-Kbelích doprovázel 5. června odpoledne přílet armádního letounu s ostatky vojáka, který zahynul 31. května v afghánské provincii Vardak.

K útoku na české vojáky došlo v okamžiku, když příslušníci poradního a výcvikového týmu známého pod zkratkou OMLT jeli na pravidelné setkání s místními obyvateli. Jejich obrněné vozidlo Iveco najelo na improvizované výbušné zařízení. Po výbuchu zemřel na následky zranění český voják a také afghánský tlumočník.

Exploze zranila i další dva příslušníky českého kontingentu. Těžce zraněný voják je od středy v Praze v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Rodina si o jeho stavu nepřeje poskytovat žádné informace. Lehce zraněný velitel jednotky podplukovník Michal Kucharský zůstal v Afghánistánu. Předpokládá se, že se vrátí zpět do služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám