Hlavní obsah

NKÚ bude kontrolovat i obce nebo vysoké školy, schválil kabinet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koaliční kabinet schválil ve středu večer změny kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Pokud s návrhy ministerstva spravedlnosti budou souhlasit i poslanci, senátoři a prezident, úřad získá právo kontrolovat nejen hospodaření krajů a obcí, ale i zdravotních pojišťoven, České televize a Českého rozhlasu nebo veřejných vysokých škol a výzkumných institucí. Po jednání kabinetu to uvedl premiér Petr Nečas.

Foto: ČTK

Premiér Petr Nečas (ODS) a vicepremiér Radek John (VV) na schůzi vlády.

Článek

"Bude kontrolována zákonnost jejich kroků, nikoliv efektivita," zdůraznil předseda vlády. Připomněl, že novinka vychází z vládního programového prohlášení, kde je jako závazek uvedena, a je také součástí vládní protikorupční strategie. Návrh je podle něj racionální, protože majetek obcí i krajů je veřejným majetkem. "Nad nakládáním s ním je žádoucí mít veřejnou kontrolu navíc ze strany nezávislého orgánu," podotkl Nečas.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) již dříve uvedl, že si od novel slibuje lepší dohled nad veřejnými zakázkami a větší tlak na hospodárné využívání veřejných prostředků obcemi a kraji. NKÚ by měl mít také právo prověřit ručení za závazky nebo hospodaření s dluhopisy a s dotacemi ze zahraničí. Novely mají platit od příštího roku.

Obdobnou úpravu kontroly hospodaření mají podle Nečase například v Polsku, Rakousku, Slovinsku, Portugalsku, Španělsku a v modifikované podobě i ve Francii či Německu. "Není to nějaká ojedinělá právní aplikace, ale poměrně rozšířená," řekl premiér.

Kabinet odklepl Johnovi úřad

Vláda také rozhodla o zřízení Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. Výbor povede vicepremiér a předseda VV Radek John, který letos na práci výboru dostane 21,5 miliónu korun. V příštích letech by měl hospodařit přibližně s 25 milióny korun. V Johnově útvaru bude pracovat 13 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám