Hlavní obsah

Klaus jmenuje nové ministry ve čtvrtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus oznámil, že dvojici nových ministrů jmenuje ve čtvrtek dopoledne. Novým šéfem resortu dopravy se stane dosavadní náměstek Radek Šmerda, vnitro povede někdejší policista Jan Kubice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Šmerdův předchůdce Vít Bárta (VV) podal po propuknutí skandálu ohledně plánování vlivu agentury ABL na veřejnou správu demisi, odvolání Radka Johna z čela vnitra navrhl premiér Petr Nečas (ODS).

Nečas podal prezidentovi návrh i na odvolání ministra školství Josefa Dobeše (VV), tu však nakonec stáhne. Klaus rozhodnutí o personálních změnách v kabinetu podmínil tím, že se nejprve koaliční strany dohodnou na řešení krize a premiér přijde s plánem dalšího vládnutí.  To se stalo v pondělí.

Experti: Premiér posouvá roli prezidenta

Prezident podle ústavy odvolává a jmenuje ministry na návrh předsedy vlády. Podle některých výkladů by tak měl činit neprodleně. Prezidentovo váhání s odvoláním ministrů doplněné podmínkou dalšího scénáře existence vlády se v minulých dnech stalo terčem kritiky. [celá zpráva]

Skutečnost, že na Hradě leží žádost o odvolání Dobeše, kterou premiér stáhne, je také nestandardním postupem, kterým právní experti nejsou nadšeni, byť jej považují za legitimní.

"Je to možné, protože dokud o tom prezident nerozhodne, tak ten ministr odvolaný není. Spíš jde o to, že se tím do určité míry legitimizuje postoj prezidenta republiky, který po mém soudu nebyl úplně ústavně konformní," řekl expert na ústavní právo Jan Kysela. Premiér podle něj svým krokem prezidentovi vlastně říká: "Měl jsi pravdu, když sis to rozmýšlel, protože se nakonec ukázalo, že já vlastně toho ministra tak úplně odvolávat nechci".

Podobně smýšlí i děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch. Situace, kdy premiér po několika dnech chce svůj návrh na odvolání ministra vzít zpět, podle něj není úplně optimální.

Prezident podle Kysely může po návrhu na odvolání ministrů vést rozhovory s předsedou vlády a ministry. "Výsledkem konzultací ale nemá být nic jiného, než že se prezident zorientoval a všem řekl, co chtěl. Trvá-li ale premiér na svém, tak nemá prezident žádnou možnost, jak návrhu na odvolání ministrů čelit," míní. Klaus svým vyčkáváním podle něj ovlivnil výsledné řešení krize.

"Tím, že na to premiér přistoupil dále a dále posouvá definici role prezidenta, která je v ústavě napsána," řekl. Upozornil přitom na to, že počínání prezidenta je dlouhodobě vnímáno jako "zkoušející, kam až to jde".

Reklama

Výběr článků

Načítám