Hlavní obsah

Dozorce si místo hlídání Otakara T. vařil kávu, prokázala kontrola

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vězeňská služba ve vazební věznici na Pankráci nedodržela časy kontrol vězně Otakara Tomka obviněného z vraždy pohřešované Aničky, který se na cele oběsil. Prokázala to kontrola, o jejíž výsledcích informoval v pondělí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ten žádá odchod šéfa věznice Radka Kutiše ze všech vedoucích funkcí.

Článek

Pospíšil na pondělním brífinku řekl, že převelení ředitele pankrácké věznice Kutiše na jiné služební místo by bylo nedostatečné. Pospíšil chce také potrestání zástupce ředitele, vedoucího oddělení a dozorce.

Kutiš skončil dobrovolně ve své funkci už v pátek. Šéf vězeňské služby Jiří Tregler vyloučil, že by za Kutišovým koncem stálo pochybení pracovníků pankrácké věznice v případu úmrtí Otakara T. Ten zemřel v nemocnici několik dnů po pokusu oběsit se ve věznici na erárních teplácích.

Tomek se škrtil a dozorce si vařil kávu

Tvrzení Vězeňské služby ČR, že bachaři při ostraze vazebně stíhaného Otakara Tomka podezřelého z vraždy Anny Janatkové neporušili žádné předpisy, vzalo definitivně za své. Ministerská kontrola odhalila minimálně tři chyby včetně porušení zákona. Mimo jiné vyšlo najevo, že Tomkův hlídač propásl poslední kontrolu o 21 minut a v době, kdy se Tomek škrtil na provaze z vězeňských kalhot, si vařil kávu.

„Hovořil jsem přímo s dotyčným strážcem a on se mi přiznal, že si dělal kávu na jiném oddíle,“ uvedl Daniel Volák ze sekce 1. náměstka ministra spravedlnosti, který vedl za ministerský odbor vnitřních kontrol šetření okolností Tomkovy smrti.

Strážný pracoval u vězeňské služby dva roky, z toho půl roku ve vazební věznici Pankrác. „Z jeho strany šlo o fatální zanedbání povinností. Již s ním bylo zahájeno kázeňské řízení, které může skončit až jeho odchodem,“ uvedl Volák.

Kontroly měly být častější

Jenže nechyboval jen strážný. Podle zjištění ministerských úředníků se závažných chyb dopustili i jeho nadřízení. Už to, že interval kontrol v Tomkově cele byl stanoven na jednu hodinu, bylo podle názoru ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nezodpovědné. „V jiných obdobných případech bývá kratší, například 30 minut,“ uvedl Pospíšil.

Tragickým paradoxem zůstává, že jen o pět metrů dál byl v jiné cele držen muž podezřelý z vraždy, u kterého byly nařízeny půlhodinové intervaly kontrol. Strážnému tak stačilo otevřít při své cestě o okénko cely navíc a Tomek mohl být kontrolován také každou půlhodinu.

Tomek měl sdílet celu s tramvajovým vrahem

Podle informací Práva byl oním druhým vězněm nedávno zadržený Američan, který je podezřelý ze zastřelení mladého muže v noční tramvaji č. 22. [celá zpráva]

Prý se dokonce uvažovalo o umístění obou podezřelých na jedné cele. „To ale nakonec vedení věznice vyhodnotilo jako velké riziko a na Tomkovu celu umístilo dosud netrestaného Vietnamce,“ prozradil zdroj Práva.

Jenže ani výběr Vietnamce nebyl podle kontroly v pořádku. Zákon o výkonu vazby totiž zakazuje umístit na celu s recidivistou, navíc obviněným z vraždy, znásilnění a krádeže, dosud bezúhonného člověka. Pospíšil na jednu stranu uznal, že volba měla logiku, protože Vietnamec například neuměl česky. „Úvaha samotných dozorců byla vedena racionálními důvody, ovšem mohl být porušen zákon,“ podotkl Pospíšil.

Budou padat hlavy

Ten teď požaduje od vězeňské služby systémová i personální opatření. Pro zavedení bezpečnostních opatření při zvláštním dozoru mají být stanovena objektivní kritéria včetně intervalu kontrol na celách.

Kromě odchodu ředitele pankrácké věznice, který o uvolnění už sám požádal, a potrestání nedbalého dozorce, žádá ministr také kázeňské tresty pro 1. náměstka ředitele věznice a vedoucího oddělení výkonu vazby a trestu.

Ani tím však pro pracovníky věznice věc nekončí. Případem se totiž začala zabývat policie pro podezření z trestného činu porušování povinností při dozorčí a strážní službě. Věc je zatím ve stadiu prověřování a nikomu dosud nebylo sděleno obvinění.

Ze zjištění ministerské kontroly vyplývá, že Tomek byl na cele se spícím spoluvězněm bez kontroly hodinu a 18 minut. Ke spáchání sebevraždy oběšením přitom podle odborníků stačí i pět minut. Poslední kontrola, která na cele proběhla, se uskutečnila v 1:27 hodin, další podle kamerového systému na chodbě až ve 2:45.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám