Hlavní obsah

Už rostou, hlásí houbaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravověrní houbaři už mají po několika hezkých dnech první letošní úlovky doma. Hlavně ti z Plzeňska nebo Berounska. Nosí zejména kačenky, které hlásí takřka ze všech krajů. Jak informoval Právo Tomáš Kučera z katedry biologie Pedagogické fakulty Západočeské univerzity, houby rostou především tím, že letos bylo v regionu dost sněhu, takže půda je dobře zásobená vodou a je poměrně teplo.

Článek

„To je dobrá kombinace, která růstu hub prospívá. Ozývají se lidé, že již našli např. kačenky české, ucháče obrovského nebo šťavnatky březnové. Dokonce se objevuje i taková rarita, jako je ohnivec rakouský, což je sice nejedlá houba, ale velmi vzácná, ohnivé barvy,“ uvedl Kučera.

Dodal, že pokud se bude počasí vyvíjet tak, jak tomu je nyní, tedy srážky a teplo, mohly by v první jarní vlně růstu hub vyrazit brzy čirůvky či májovky nebo hříbky. Loni byl nález prvního hřiba májového hlášen na Plzeňsku přesně na 1. května.

Kačenky už před týdnem hojně vyrazily i v krasových oblastech na Berounsku. Slunečné počasí v minulých dnech ještě více prohřálo vápencový podklad, a tak lze očekávat první smrže. Také kopřivnický mykolog Jaromír Durček potvrdil, že i na Moravě a ve Slezsku roste nyní hlavně kačenka, a pokud teploty nebudou překračovat 15 stupňů, přijde čas na smržů a čirůvek májovek.

Na severu i na jihu potřebují déšť

Téměř letní počasí posledních dní ale podle dalšího mykologa Jana Šimici z Lázní Kynžvart k růstu hub nepřispívá. „Muselo by trvat déle, takhle je to spíše teplotní šok, který přírodě nedělá dobře,“ řekl Právu. Nicméně i tak nepřijde nyní houbař z lesa s prázdnou. „Například roste choroš šupinatý, což je velmi chutná houba, kterou lze dělat na všechny známé způsoby,“ poznamenal Šimice.

Naopak na první „úlovky“ si musejí počkat Severočeši, a ani na jihu Čech to není slavné. „Potřebovali bychom srážky,“ povzdechla si třeboňská mykoložka Libuše Kotilová. „Když bude teplo a vlhko, mohly by se první hříbky na exponovaných slunečných místech objevit už koncem dubna,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám