Hlavní obsah

Dobeše neodvolám, musí připravit státní maturity, tvrdí Nečas

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) neuvažuje o tom, že by odvolal ministra školství Josefa Dobeše (VV), který v poslední době čelí několika aférám na svém ministerstvu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Nečas uvedl, že "nevidí jeden jediný důvod" pro destabilizaci resortu školství. Dobeš podle něj převzal osobní odpovědnost za přípravu státních maturit, na něž se zaměřuje.

Léta připravovaný projekt by měl být spuštěn letos na jaře. Loni mohli studenti absolvovat generální zkoušku.

Aféry, které se kolem Dobeše v poslední době objevily, Nečas označil za "pokusy o mediální skandalizaci". Dobeš v úterý zkolaboval a skončil v nemocnici na kapačkách. [celá zpráva]

Bátora a další kauzy

Ministr chtěl jmenovat za svého náměstka Ladislava Bátoru, který v roce 2006 kandidoval za Národní stranu, jež o pár let později čelila podezření z pravicového extremismu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Rovněž řešil skandál s únikem informací z e-mailové korespondence zaměstnanců ministerstva. Média také poukazovala na fotografie jeho rodiny za 70 tisíc korun z veřejných peněz či stotisícovou odměnu pro šéfku jeho kabinetu Janu Machálkovou. Objevily se také informace, že ministr za Michálkovou napsal seminární práci.

Nečas za ministrem stojí

Po Dobešově odvolání volá především opozice, ale spekulace o možné výměně se objevují i v kuloárech jeho mateřské strany, Věcí veřejných. [celá zpráva]

Premiér s Dobešem jednal již minulý týden, přičemž ministr závěry schůzky interpretoval tak, že jej premiér podpořil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám