Hlavní obsah

TOP 09 a Věci veřejné chtějí po ODS víc náměstků

Právo, Lukáš Bek, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéra a šéfa ODS Petra Nečase čeká další přetahovaná nejen s koaličními partnery, ale možná i s některými křídly v rámci jeho strany. TOP 09 a Věci veřejné a část občanských demokratů podle informací Práva tlačí na výměny ministerských náměstků. Chtějí si šéfy resortů a jejich produkci lépe pohlídat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové koaličních stran. Zleva Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

„TOP 09 a Věci veřejné poukazují na skutečnost, že ODS má nejvíc náměstků. TOP 09 chce mít své lidi i na ministerstvech, které nejsou tak nepopulární jako zdravotnictví, sociální věci či finance, aby se mohla profilovat například na zemědělství či obraně,“ řekl Právu zdroj blízký vládě.

Podle něj se véčka snaží protlačit své odborníky na resorty, které jsou pro ně klíčové. „VV usilují o náměstka na ministerstvu životního prostředí, sociálních věcí a spravedlnosti,“ dodal.

ODS má ve vedení některých resortů jako obrana či životního prostředí téměř monopol. Véčkaři nejsou vůbec zastoupeni na řadě klíčových ministerstev včetně například zmíněného resortu práce a sociálních věcí.

Oslabený Nečas

Kromě koaličních partnerů však podle informací Práva prosazují změny náměstků i některé frakce v ODS. Nespokojenci uvnitř strany podle některých informací zatím neusilují o Nečasovu hlavu, jde jim však o jeho další oslabení, což chtějí řešit prostřednictvím náměstků.

Podle zdroje oslabení Nečasovy pozice souvisí s nedávnou kauzou exministra Pavla Drobila a se současnými problémy ministra obrany Alexandra Vondry v aféře Promopro.

O náměstcích se strany dohadovaly při sepisování koaliční smlouvy. V jejím textu se však takováto zmínka neobjevila. „Pokud je to součástí koaliční dohody, tak samozřejmě existuje zastoupení těch ostatních stran na ministerstvech, pokud ne, tak je potřeba o tom jednat,“ řekl včera Právu místopředseda Senátu a člen grémia ODS Přemysl Sobotka.

ODS má podle HN celkem 23 náměstků. TOP 09 obsadila sedm a véčkaři tři. Vláda má 15 členů, z toho ODS šest, TOP 09 pět a véčka čtyři.

Reklama

Výběr článků

Načítám