Hlavní obsah

Kupčení s hlasy v Těšíně začala prověřovat policie, hledá důkazy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Těšín

Představitelé některých politických stran, které se o minulém víkendu ucházely o přízeň voličů v opakovaných komunálních volbách v Českém Těšíně, budou muset s největší pravděpodobností k policejnímu výslechu. Kriminalisté totiž zahájili úkony trestního řízení kvůli podezření z trestného činu maření průběhu voleb a referenda.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vedení karvinské policie se dohodlo se státními zástupci na tom, že podezření bude nutné prověřit, takže byly zahájeny úkony trestního řízení. Znamená to, že policejní komisař nyní prověří veškerá podezření, která se objevila, a bude muset vyhledat všechny osoby, které by k tomu mohly něco říci, a požádá je o podání vysvětlení,“ sdělila ve čtvrtek mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková s tím, že policie prověří jak telefonické a anonymní oznámení, tak informace, které se objevovaly a objevují v médiích.

Viačková dodala, že policie doposud nedostala žádné oficiální, tedy písemné trestní oznámení, disponuje ale řadou svědectví, která o kupčení s hlasy hovoří. „Podezření je o to silnější, že se to opakovalo podruhé. Stejný problém byl u prvních řádných i u druhých opakovaných voleb,“ doplnila mluvčí s tím, že v případě prvních voleb trestní řízení zahajováno nebylo, protože indicií tehdy nebylo mnoho.

Za hlas 1000 až 1500 korun

Výsledky podzimních komunálních voleb v Českém Těšíně zrušil koncem minulého roku Krajský soud v Ostravě právě kvůli tomu, že bylo prokázáno, že voliči dostávali peníze za hlas pro kandidátku SOS pro Český Těšín, v jejímž čele stojí bývalý spolupracovník StB a někdejší místostarosta za ČSSD Marián Kuś. U soudu se ale neprokázalo, které konkrétní osoby uplácení voličů organizovaly.

Během opakovaných voleb, které se konaly v minulou sobotu, se nakupování s hlasy opakovalo pravděpodobně ještě ve větším měřítku a kandidáti SOS pro Český Těšín získali v zastupitelstvu pět mandátů. Průběh hlasování monitorovali i pozorovatelé organizace Transparency International. „Podle našeho zjištění dostávali lidé za jeden hlas tisíc až patnáct set, hlasy se podle nás nakupovaly pro dvě strany,“ řekl už v průběhu sobotních voleb projektový vedoucí Transparency International Stanislav Beránek. To, že se s hlasy kupčilo, potvrdili Právu i někteří voliči.

Kromě SOS pro Český Těšín tentokrát podezření padlo i na ČSSD, s jejímiž členy má údajně Marian Kuś úzké vazby ještě z dob svého dřívějšího působení na radnici. To ale představitelé těšínské sociální demokracie razantně odmítají.

„Šíří se pomluvy, že se toho měla zúčastnit i naše organizace. Od toho se jasně distancujeme a považujeme takové prohlášení za lživé,“ řekl již dříve místopředseda místní organizace ČSSD Český Těšín Vladimír Kroček. ČSSD chce podle něj podat na průběh opakovaných voleb stížnost, to samé chce podle dřívějšího vyjádření učinit i koalice Hnutí pro Těšín a Strany zelených, která dokonce iniciuje vznik petice za změnu volebního zákona, který by podobným praktikám zabránil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám