Hlavní obsah

ČSSD si chce stěžovat na opakované volby v Českém Těšíně

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Těšín
Aktualizováno

Soud se bude zabývat i opakovaným hlasováním v Českém Těšíně. Důvodem je stížnost ČSSD na průběh voleb, a to kvůli kupčení s hlasy a pomluvě. Sociální demokraté ale zřejmě nebudou jediní, kdo si bude stěžovat. Protest zvažují i další strany či hnutí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Volby v Českém Těšíně znovu provázelo mnoho nejasností.

Článek

Vítězem opakovaného hlasování v Českém Těšín se stala KDU-ČSL (22,85 procent), čímž v 27členném zastupitelstvu získala 7 mandátů. Za ní s šesti mandáty skončily ČSSD (19,83), SOS pro Český Těšín (17,69), ODS (14,96), obě kandidátky získaly pět mandátů, a Nestraníci (8,46) s KSČM (6,15). Ti získali po dvou mandátech.

Že k nakupování hlasů dochází, potvrdila už v průběhu voleb nevládní organizace Transparency International – ČR (TIC). Podle jejích pozorovatelů stál jeden hlas 1000 až 1500 korun a kupčení organizovaly dvě kandidující strany.

„Šíří se pomluvy, že se toho měla zúčastnit i naše organizace. Od toho se jasně distancujeme a považujeme takové prohlášení za lživé,“ uvedl místopředseda místní organizace ČSSD Český Těšín Vladimír Kroček, který potvrdil, že ČSSD podá stížnost na průběh opakovaných komunálních voleb. „Důvodem je skupování hlasů sdružením SOS pro Český Těšín a pomluva na naši organizaci.“

Na výsledky šetření policie a TIC bude čekat stávající koalice KDU-ČSL, ODS a Nestraníci. „V sobotu se ukázalo, že policie neumí zabránit kupčení s hlasy a ovlivňování výsledků voleb, přestože krajský soud to jednoznačně označil za nezákonné. Dokud nebude změněn současný zákon o volbách a až se ukáže, že stát je schopen zabránit snahám koupit si vládu nad obcí, pak bude mít opakování voleb smysl,“ shodují se představitelé koalice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám