Hlavní obsah

Chřipková epidemie vypukne na konci ledna

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko je na prahu chřipkové epidemie. Podle odborníků by nás měla zasáhnout zřejmě v druhé půlce ledna a onemocnět může deset i více procent národa, tedy přes milión lidí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Očekáváme, že epidemie vypukne do tří týdnů,“ řekla Právu doktorka Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu v Praze. V některých státech Evropy už podle ní plošná epidemie je, a tak se dá očekávat, že stejně tomu bude i v ČR

Virus A(H1N1), který byl odpovědný za prasečí chřipku během loňské chřipkové epidemie, je nejen v ČR, ale i v Belgii, Maďarsku, Itálii, Litvě, Maltě, Španělsku a Velké Británii. Chřipka B dominuje v Norsku. Pouze tři procenta chřipek A tvoří kmen A(H3N2), v naprosté většině se stále vyskytuje A(H1N1).

„Proti dominantnímu viru A(H1N1) je vakcína, kterou se letos očkuje, a kdo se chce nechat očkovat, má nyní poslední šanci. Je i v pandemické vakcíně, kterou se očkovalo loni. Protilátky se vytvoří do deseti dnů,“ uvedla Havlíčková.

Informovala, že v Česku je nyní 1107 nemocných na 100 000 obyvatel a chřipková epidemie vypukne od 2000 nemocných na stejný počet obyvatel. Nemocnost dramaticky roste a oproti minulému týdnu stoupla o 38 %.

Virus letí dva metry

Chřipka je virové onemocnění, které se šíří vzdušnou cestou, tedy smrkáním a kýcháním, ale i kontaktem. Proto lékaři doporučují mladé generaci, kterou chřipka hojně zasahuje, omezit líbání.

Virus při kýchnutí a kašli letí až dva metry. To znamená, že všechny lidi v tomto okruhu může jeden nakažený dále nakazit.

Virus se ale může šířit i tzv. nepřímou cestou, spočívající v potřísnění běžně používaných předmětů, dále v podání si rukou a otiskem rukou na kontaminovaných věcech.

Pokud je virus v kapénkách, je odolný proti vyschnutí
V prachu při pokojové teplotě může zůstat několik dní.
Na papíru, oděvu, bankovkách vydrží osm až dvanáct hodin
Na hladkých neporézních površích jeden až dva dny

Mýt si ruce a být v posteli

Hlavní hygienik republiky Michael Vít zdůrazňuje, že při chřipce je nutné si mýt ruce, zakrývat nos i ústa při kašli i kýchání a používat jednorázové kapesníky, které pak vyhodíme. Rouška, pokud není speciálně upravená, ale příliš nechrání.

K příznakům chřipky patří rychlý nástup onemocnění, horečka až 40 st., bolesti hlavy, očí, svalů, vyčerpanost a únava. Nemocný patří do postele a měl by hodně pít. Nemoc zpravidla trvá pět dní, ale vyčerpanost a pocit únavy mohou trvat i několik týdnů. Antibiotika na chřipku nezabírají, účinná jsou antivirotika, ale i paracetamol, který najdeme v paralenu.

Komplikace chřipky
Primární (virové)Sekundární (bakteriální)
zánět pliczánět plic
zánět svalové tkánězánět dutin
zánět srdcezánět středouší
postižení centrálního nervového systémuzhoršení chronického zánětu průdušek
Závažnost chřipky
Celková zátěž chřipkou je dvojí:
těžká onemocnění a úmrtí
vysoké počty mírných a středně závažných chřipkových onemocnění, která vedou jak k pracovní neschopnosti, tak k nutnosti ošetřovat doma především dětské pacienty
Obojí přispívá k výrobním ztrátám, což má značný vliv na ekonomiku
V zemích EU každý rok:
25 až 50 miliónů osob dostane chřipku
40 000 (v mírných sezónách) až 220 000 (v sezónách s rozsáhlou chřipkovou epidemií) osob zemře v důsledku chřipky. Průměrně jde o 125 000 úmrtí v důsledku chřipky za 1 rok. V ČR je to 2500 lidí ročně.
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám