Hlavní obsah

Michálek: Postoj prezidenta v případu se mi nelíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek ve středu v České televizi řekl, že se mu nelíbí postoj prezidenta Václava Klause ke kauze, kterou vyvolal zveřejněním nahrávek z fondu. Řekl také, že na něj nyní už bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil tlačil, aby do fondu vzal několik lidí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Libor Michálek

Článek

"Dozvěděl jsem se, že pan ministr si bere na vlastní odpovědnost, že paní XY bude zaměstnána ve fondu, a pokud ne, bude to na mě mít dopady. Takže pod tímto tlakem jsem ustoupil, asi tři čtyři lidi jsem takto zaměstnal," řekl Michálek v ČT.

Roli prezidenta odmítl podrobněji komentovat. "Ten postoj se mi nelíbí, nekoresponduje s tím, jak já k řešení věcí přistupuji," řekl pouze. Klaus se v kauze otevřeně zastal exministra Drobila. [celá zpráva]

Podle Michálka existuje celkem asi osm nahrávek, policie má k dispozici všechny, pouze tři jsou ale kvalitní. Jedna z nich, dosud nezveřejněná, je s advokátem právní firmy, která byla součástí konsorcia, jež se ucházelo o jednu ze zakázek.

Ostatních pět je buď technicky špatných, nebo se na nich řeší věci, které s podezřeními na korupci nesouvisí, například metodika fungování fondu. Kromě nahrávek má policie i e-maily.

Fibingr: Michálek porušoval předpisy

Na kauzu ve středu večer prohlášením zaslaným ČTK reagoval i náměstek Státního fondu pro životní prostředí (SFŽP) Dušan Fibingr. Odmítl nařčení, že ve SFŽP manipuloval se zakázkami. Obvinil naopak odvolaného šéfa fondu Libora Michálka, že porušoval předpisy. Podle Fibingra odmítl do komise na výběrové řízení na přestavbu pražské čističky navrhnout zástupce fondu.

"Za dobu mého působení na SFŽP jsem nikdy neovlivnil hodnocení jediného projektu, nikdy jsem nenaléhal na žádného pracovníka, aby změnil hodnocení projektů, a toto se také nikdy nestalo," napsal Fibingr v prohlášení, které zaslal ČTK. Má prý důkazy, které "celou záležitost staví do zcela jiného světla". Uvedl, že je již předal policii.

Michálka navíc obvinil z toho, že odmítl jmenovat zástupce SFŽP, který by za fond dohlížel na výběrové řízení. Nepodepsal prý dopis, ve kterém Fibingr takového člověka Praze navrhoval, a vyžádal si nové znění dopisu, ve kterém SFŽP již nikoho nenominuje. "Pan Michálek tedy osobně a záměrně snížil stupeň dozoru SFŽP u této zakázky, přičemž tento postup je v rozporu s platnými normami Operačního programu životního prostředí," zdůraznil Fibingr.

Podle nahrávek, které zveřejnila Mf Dnes, měl Fibingr a poradce ministra životního prostředí Martin Knetig Michálka nabádat, aby některá výběrová řízení manipuloval.

Stamilionové částky pak měla získat ODS. Jednou ze zakázek byla i přestavba pražské čistírny odpadních vod. TOP 09 se ve středu kvůli této zakázce obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. [celá zpráva]

Michálek v médiích uvedl, že podle informací, které vyslechl, byla prý zakázka nadhodnocena o tři miliardy korun, aby si dvě křídla ODS mohla rozdělit po půl miliardě. "O částce 500 miliónů korun pro ODS jsem nikdy neslyšel, považuji to za účelové špinění ODS," dodal Fibingr s tím, že není členem této strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám