Hlavní obsah

Besser vybral za nového šéfa Národního technického muzea Ksandra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novým šéfem Národního technického muzea bude podle očekávání Karel Ksandr. Vybral jej ministr kultury Jiří Besser ze dvou kandidátů, které mu doporučila výběrová komise. Potvrdil to mluvčí resortu Stanislav Brunclík. Podle informací Práva byl Ksandr jediným kandidátem, který splňoval veškerá kritéria.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Jiří Besser

Článek

Ministerstvo zahájilo výběrové řízení na základě forenzního auditu, který odhalil významné nedostatky v hospodaření instituce. Na bývalého ředitele Horymíra Kubíčka a jeho ekonomického náměstka Oldřicha Rambouska dokonce podalo ministerstvo trestní oznámení.

Výběrové řízení na šéfa NTM na začátku listopadu nepřineslo jednoznačného vítěze. Rozhodovalo se údajně mezi Ksandrem, právníkem Karlem Kosem a architektem Michalem Crkvou. Do závěrečného ze tří kol nepostoupil nikdo ze současných pracovníků NTM, kteří se do konkurzu hlásili. Komise nechala Bessera podle informací Novinek vybrat mezi Crkvou a Ksandrem. [celá zpráva]

Crkva přijal místo na ministerstvu

Ministr uvedl, že Crkvovi nabídl spolupráci na ministerstvu kultury nebo v některé z příspěvkových organizací. Rád by prý využil jeho ekonomických zkušeností, Crkva to prý přijal. Ksandr působil jako náměstek Národního muzea pro centrální sbírkotvornou a výstavní činnost do letošního léta. V současné době zastává pozici hlavního konzervátora muzea.

Právo již dříve informovalo o stížnostech vyřazených kandidátů, podle nichž měl konkurz podezřelé okolnosti. Podle nich byla kritéria nastavena pro jedinou osobu, kterou byl Ksandr.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Karel Ksandr

Besser v ČT upozornil, že forenzní audit prokázal podobná pochybení jako u NTM také u Národní knihovny. Zřejmě i v tomto případě se bude hledat nový ředitel.

Další forenzní audit podle Bessera čeká také Národní muzeum, ale předběžná zjištění prý nebyla tak závažná jako u předchozích dvou institucí. Ostatní instituce se pak mohou připravit už pouze na vnitřní audity.

Reklama

Výběr článků

Načítám