Hlavní obsah

Nečas je pro bezplatné používání dálnice v Ostravě

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na stranu města a ministerstva životního prostředí se ve sporu s ministerstvem dopravy, o zpoplatnění dálnice přes Ostravu, v pondělí postavil premiér Petr Nečas (ODS). Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka uvedl, že tato otázka je nyní předmětem intenzívního jednání a rozhodnutí padne příští týden.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

„Ve chvíli, kdy vede dálnice městem a její používání zlepšuje stav životního prostředí, tak zpoplatnění nepovažuji za dobrý nápad,“ řekl předseda vlády v průběhu dnešní návštěvy Ostravy a dodal, že ten takzvaný ušlý příjem je v tomto případě zanedbatelný, pokud porovnáme například efekt v negativních dopadech na životní prostředí.

Premiér také slíbil, že se pokusí ve státním rozpočtu na rok 2011 najít 300 miliónů korun na pokračování stavby silnice I/11 mezi hranicemi okresů Ostrava-Opava a Mokrými Lazcemi na Opavsku.

„Je evidentní, že náklady na konzervaci stavby budou v řádech spíše stovek miliónů než miliónů. Je proto lepší se zamyslet, zda nenalézt k této stovce miliónů zhruba dalších 200 miliónů na to, aby stavba, sice pomaleji, ale pokračovala. Uděláme pro to všechno.“

Nečas připomněl i snahu vlády o zlepšení stavu špatného ovzduší na Ostravsku. Regionu podle něj pomůže zvláštní výzva ministerstva životního prostředí zaměřená na řešení problémů ovzduší v kraji, do které se již přihlásilo 60 projektů o celkovém objemu investic 18 miliard korun, i dobrovolné dohody státu s největšími znečišťovateli, které by měly být uzavřeny do konce roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám