Hlavní obsah

Hašek uspěl s taktikou jednat s vládou, regiony nepřijdou o peníze

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) si mne spokojeně ruce. Jeho taktika vyjednávat s vládou Petra Nečase (ODS), kterou kritizoval středočeský hejtman David Rath (ČSSD), se vyplatila. Kabinet totiž na svém nočním zasedání změnil stanovisko a rozhodl, že se nebude zcela rušit spolufinancování regionálních operačních programů. Peníze tak do krajů, měst a obcí poputují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek před jednáním s TOP 09

Článek

Hašek vedl koncem srpna hejtmany na první jednání s Nečasovou vládou. Za to se stal terčem tvrdé Rathovy kritiky. K němu se přidal i úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. „Ostatní hejtmani ČSSD na rozdíl od Ratha upřednostňují dialog s vládou. Obávám se ale, že ten dialog k ničemu nepovede,“ řekl Sobotka pro sobotní Lidové noviny.

Naposledy jednal Hašek s premiérem o problému zrušení spolufinancování regionálních operačních programů v úterý. A dostal Nečasův příslib, že vláda stanovisko přehodnotí. „Premiér sdělil, že se tímto problémem bude vláda ČR opětovně zabývat při projednávání návrhu státního rozpočtu,“ uvedl Hašek v úterý.

Ve středu na jednání kabinetu skutečně došlo k obratu. „Na nočním zasedání vlády došlo k zásadnímu obratu v názoru vlády na kofinancování Regionálních operačních programů. Vláda si uvědomila, že není možné bez totální blamáže úplně zrušit kofinancování projektů Regionálních operačních programů, jak původně Nečasova vláda v srpnu rozhodla,“ informoval ve čtvrtek Hašek Právo.

Zdůraznil, že Asociace krajů ČR vedla proti srpnovému rozhodnutí vlády zásadní odpor. „Podařilo se docílit schválení financování u projektů, které již mají uzavřenu smlouvu o podpoře z ROP či již byly posouzeny, odsouhlaseny a jsou před podpisem smlouvy,“ sdělil k tomu Hašek. „V absolutních částkách je schváleno ještě letos 650 miliónů korun, pro příští rok 1,1 miliardy, a pro rok 2012 je to 400 miliónů korun,“ dodal.

Hašek přitom neopomněl na špílec vůči kritikům jednání hejtmanů s vládou. „Pro města a obce a také neziskový sektor je takový výsledek trpělivé snahy a vyjednávání hejtmanů s vládou dobrou zprávou, protože příslušné projekty mohou být dále realizovány a žadatelé nebudou další dny a týdny v nejistotě, kterou původní verdikt Nečasovy vlády znamenal,“ pochválil Hašek výsledek snah hejtmanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám