Hlavní obsah

Koaliční vláda si je jistá podporou 118 poslanců, včetně odbojného Humla

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koaliční vláda Petra Nečase požádá v úterý odpoledne Sněmovnu o vyslovení důvěry. Na hlasování by mělo dojít buď ještě ve stejný den, nebo ve středu. Kabinet sestavený ze zástupců ODS, TOP 09 a VV se nemusí obávat, že důvěru nedostal, zřejmě ale bude vystaven tvrdé kritice ze strany opozice, která nesouhlasí s úspornou politikou, již koalice rýsuje na příští čtyři roky.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Občanští demokraté, TOP 09 ve spolupráci se Starosty a nezávislými a Věci veřejné disponují ve Sněmovně nebývale silnou podporou opírající se o hlasy 118 poslanců. Jednání o důvěře podle předpokladů budou provázet spory, které mohou samotné hlasování oddálit.

Jednání začalo ve 14 hodin představením jednotlivých členů kabinetu. Následně premiér přečetl preambuli a klíčové body programového prohlášení.

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) předvídala, že vystoupí zástupci stínových vlád opozičních stran ČSSD a KSČM. „Očekávám 20 až 25 vystoupením,“ odhadla v úterý ráno na ČT.

VV kabinet podpoří všemi hlasy

Předseda VV Radek John v úterý oznámil, že kabinet podpoří všech 24 poslanců jeho strany. Strana nyní řeší postoj Stanislava Humla, který kvůli postojům předsedy Johna ke kauze bratří Mašínů vypověděl smlouvu, kterou si VV poslance "pojistily". [celá zpráva]

ČSSD kvůli povodním podpoří odklad hlasování

Poslanci ČSSD podle očekávání nevyjádří důvěru vládě. Jde o jednomyslné rozhodnutí poslaneckého klubu, které je závazné. Podle úřadujícího šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotky budou na schůzi Sněmovny přítomni všichni poslanci jeho strany.

ČSSD je také připravena, pokud by o to vláda požádala, podpořit přerušení jednání Sněmovny k důvěře na středu nebo na čtvrtek tak, aby se ministři mohli věnovat odstraňování následků povodní.

Čeká nás velký kus práce a jsem přesvědčen, že já a moji kolegové jsme si vědomi odpovědnosti, kterou neseme před občany.

Trojkoalice nazývá svůj kabinet „vládou rozpočtové odpovědnosti“, programové prohlášení počítá s rozsáhlými škrty na státních výdajích, které mají zastavit zadlužování země a vést ke splácení. Zreformovat chce také zdravotnictví, vzdělávání, důchodový systém a bojovat proti korupci.

"Čeká nás velký kus práce a jsem přesvědčen, že já a moji kolegové jsme si vědomi odpovědnosti, kterou neseme před občany," řekl po podpisu koaliční smlouvy premiér Nečas (ODS) s nadějí, že budoucí vládní postupy veřejnosti vysvětlí.

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) již dříve prohlásil, že všechny koaliční strany by měly být připraveny, že kvůli nepopulárním změnám začnou ztrácet přízeň voličů. Bude to podle něj strmá cesta plná osočování a protestů. Odbory již některé záměry programového prohlášení strhaly a začaly hrozit demonstracemi a stávkami. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám