Hlavní obsah

Kalousek: Levicovou Šabatovou volíme, protože je statečná a nezávislá žena

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska budou poslanci jeho strany v páteční volbě ochránce lidských práv podporovat Annu Šabatovou i přesto, že jim to koaliční partneři i někteří občané vyčítají a rozmlouvají.

Foto: ČTK

Anna Šabatová

Článek

„Zaslechl jsem udivení nad tím, že pravicová konzervativní strana na místo ombudsmana podporuje dámu, jejíž názory jsou zjevně levicové. My ji podporujeme po zralém uvážení právě proto, že volíme ombudsmana, nikoli ministra práce a sociálních věcí, financí či guvernéra České národní banky,“ řekl Právu Kalousek. Dodal, že mu nevadí to, že Šabatová několikrát kritizovala program TOP 09 a nabádala, aby lidi TOP 09 nevolili.

Podle  Kalouska při volbě ombudsmana nezáleží na tom, jaké má kandidát názory na ekonomickou správu země či zda je pravičák či levičák, ale záleží na tom, jestli je opravdu nezávislý a je připraven za cenu vlastních obětí a rizik se zastávat občanských práv.

„Tato dvě kritéria Anna Šabatová stoprocentně splňuje, a že přitom miluje trockistu, není kriterium a to jí rád odpustím za to, že je nezávislá a statečná žena,“ uvedl Kalousek v narážce na manžela Anny Šabatové, publicistu a komentátora deníku Právo Petra Uhla.

Šabatovou budou podporovat ještě soc. demokraté a možná také komunisté.

Koalice není v otázce ombudsmana jednotná

Dalšími kandidáty je ještě předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Tu jako Šabatovou navrhl Senát. Prezident Václav Klaus nominoval bývalou poslankyni ODS Evu Dundáčkovou a občanského aktivistu Johna Boka.

Podle Kalouska na jméně ombudsmana neexistuje koaliční shoda, ani by si ji nepřál. „Kdyby měl být ombudsman volen podle stranických direktiv, tak tu instituci raději zrušme. Ta instituce má smysl jen v případě, pokud je nezávislá,“ uvedl Kalousek.

Partneři z ODS ho o podporu Dundáčkové ještě nepožádali. „Pokud k tomu dojde, tak při vší úctě k paní Dundáčkové ji vnímám jako součást táboru ODS, která má k jejím názorům blízko. My chceme někoho opravdu nezávislého,“ dodal Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám