Hlavní obsah

Do Čech dorazila kutnohorská iluminace za 17 miliónů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do České republiky v pondělí přicestovala vzácná iluminace z 15. století, kterou Středočeský kraj před časem vydražil ve Velké Británii. Za dílo kraj zaplatil přes 17 miliónů korun, což se stalo terčem kritiky ze strany opozice, která to v době krize označila za mrhání.

Článek

Vzácné dílo spočine nejprve v pražském Klementinu, aby bylo následně na jediný den, konkrétně 27. prosince vystaveno pro veřejnost v Jezuitské koleji v Kutné Hoře. Následně dostanou iluminaci k prozkoumání odborníci.

Iluminace, kterou odborníci připodobňují k fragmentu Dalimilovy kroniky, který Česko získalo před několika lety, se má stát jedním z klíčových exponátů Galerie středočeského kraje  v Kutné Hoře. Dílo vzniklo koncem 15. století.

Foto: ČTK

Miniatura, kterou Středočeský kraj koupil v dražbě za zhruba 17 miliónů korun.

Nákup památky, za níž kraj zaplatil přes 17 miliónů korun, sepsula opoziční OD. Podle jejích představitelů bude částka chybět v rozpočtu kraje a mohla být využita účelněji. [celá zpráva]

 "Hejtman si ukojil svoje ego. Je-li význam díla tak velký, měl ho koupit stát. Vzhledem k výši investice je to nezodpovědné plýtvání krajskými prostředky," uvedla v souvislosti s koupí iluminace místopředsedkyně klubu ODS Dagmar Nohýnková.

Při pořízení díla se totiž osobně angažoval  hejtman David Rath (ČSSD), podle kterého se šance získat tak vynikající dílo objeví "jednou za 100, 200 let nebo nikdy". Rath také dodal, že "kdyby to naše děti nebo vnukové náhodou chtěli prodat, tak to prodají za mnohem víc."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám