Hlavní obsah

Klaus má na podpis rozpočtu čas až do konce roku

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon o státním rozpočtu patří mezi speciální, schvaluje jej pouze Sněmovna, ze hry je vyřazen Senát. Prezident jej však může vetovat, stejně jako jiné zákony. Václav Klaus bude mít 15 dní na to, aby se rozhodl, zda rozpočet podepíše.

Foto: René Volfík , Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

Lhůta běží ode dne, kdy text dorazí na Hrad. Jak řekl Právu jeho mluvčí Radim Ochvat, očekává se, že bude mít prezident normu na stole v pondělí či v úterý. Rozhodnuto o případném vetu bude tedy nejpozději 30. prosince.

Jednou z variant je, že by Klaus podpis nepřiložil, nicméně by ani nevyužil veta. Pak by rozpočet po uvedené lhůtě i bez podpisu prezidenta platil – Klaus by vyjádřil svůj odpor k rozpočtu, ale zároveň nevyvolal hrozbu provizoria.

Pokud by prezident veta využil, což se ale nepředpokládá, na přehlasování by byla nutná většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Zákon přitom ve středu prošel pouze 81 hlasy soc. dem., zelených, části lidovců a některých nezařazených.

ODS přijetí rozpočtu umožnila tím, že opustila sál – takováto forma nepřímé podpory tedy u přehlasování veta není možná. A navíc by se poslanci museli mimořádně sejít. Další schůze má totiž začít až 26. ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám