Hlavní obsah

Gripenům může konkurovat jen supernabídka USA

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S návštěvou amerického viceprezidenta Joea Bidena se mezi českými politiky a vojáky začalo diskutovat o budoucnosti českého stíhacího letectva. Biden totiž podle neoficiálních zdrojů přiveze „nabídku, která se neodmítá“, a to stíhaček F-15 či F-16.

Foto: Pazderka Karel, ČTK

Americký viceprezident Joe Biden (vpravo) přiletěl ve čtvrtek večer na pražské letiště v Ruzyni, kde ho uvítal premiér Jan Fischer (vlevo).

Článek

Česká armáda má do roku 2015 v pronájmu 14 letounů Gripen za 20 miliard korun a nezbývá mnoho času k rozhodnutí, zda pokračovat s gripeny nebo vypsat novou soutěž. Ta potřebuje minimálně dva tři roky času.

Podle informací Práva by vojáci preferovali švédské stroje. Také mezi politiky je mírným favoritem Gripen JAS-39, jehož výhody by mohla trumfnout pouze zajímavá nabídka USA. „Pokud se neobjeví výhodnější nabídka, tak mi jako nejjednodušší vychází pokračovat v systému Gripen,“ řekl Právu šéf zahraničního výboru Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

S tím souhlasí i jeho stranický kolega a člen branného výboru Miroslav Svoboda. Podle něj gripeny chtějí hlavně vojáci: „V neformálních rozhovorech s piloty jsem zjistil, že jednoznačný názor letectva je pokračovat ve stávajícím projektu.“

S tím, že Švédi mají v ruce delší kus provazu, souhlasí i šéf branného výboru Jan Vidím (ODS), který byl před pěti lety pro nákup amerických F-16. „Když jsme byli pro gripeny, a já jsem byl výrazně proti, jsme si zadělali na velkou potíž, protože výrobce letadel je nealianční země. Fakt, že gripeny tady řadu let létají a vojáci si na ně zvykli, je ale favorizuje. Na druhou stranu je možné, že Američané přijdou s nějakým neuvěřitelným návrhem,“ řekl Právu Vidím.

Filip: Nezapomeňme na ruské stroje

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) říká, že gripeny by byly nejlevnější. „Za mého působení jsem se přesvědčila, že piloti v Čáslavi jsou s gripeny spokojeni a že jakákoli jiná varianta bude dražší,“ uvedla pro Právo.

I když preferuje užší spolupráci s USA, neměli by politici podle ní v otázce stíhaček podléhat argumentaci, že by nákup amerických strojů posílil naše vztahy. „Jsem příznivcem spolupráce se Spojenými státy, protože v nich vidím záruku, abychom se nedostali do područí našeho velkého východního souseda, ale že by to nutně muselo být přes jeden obchod, přesvědčená nejsem,“ podotkla Parkanová.

Šéf komunistů Vojtěch Filip soudí, že by se mělo uvažovat i o modernizovaných ruských MiG-29. „Za katastrofu bych považoval jakýkoli nákup olétaných letadel, to jsme si mohli nechat MiG-29 a nestálo by nás to nic,“ uvedl Filip.

Z řady českých politiků se vymyká šéf lidovců Cyril Svoboda, ten by ochranu vzdušného prostoru podobně jako pobaltské státy svěřil do rukou spojenců v NATO.

Anketa

Měla by ČR využít nabídky USA a nakoupit americké stíhačky?
Ano, je třeba vyjít USA vstříc
2,8 %
Ano, ale jen pokud bude velmi výhodná
42,3 %
Ne, armádě stačí gripeny
20,3 %
Ne, a nejlepší by bylo úplné odzbrojení
34,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7047 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám