Hlavní obsah

Za omilostněného podnikatele se u Klause přimlouvala i školka

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K odpuštění několikaletého trestu Zdeňku Novosadovi, odsouzenému pro mnohamiliónový podvod, mohly prezidenta Václava Klause vést i humanitární důvody. Odsouzený prodělal rakovinu a pečuje o nemocného otce.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

Právu to doložil advokát Prokop Beneš, který pro rodinu odsouzeného připravoval žádost o milost.

Reagoval tak na informace Práva, které upozorňovaly na fakt, že jeden z nejdelších letos prominutých trestů prezident zdůvodnil pouze tím, že pachatel byl před svým činem bezúhonný a zaplatil peněžitý trest uložený soudem.

Za Novosadovu solidnost se navíc písemně zaručilo mj. jeho dvanáct bývalých zaměstnanců, obchodní partneři z Německa a Francie i starosta obce, z níž Novosad pochází. Dokonce i jedna z mateřských škol a sportovní oddíl, které sponzoroval.

Pražský advokát Prokop Beneš, který text žádosti pro manželku odsouzeného připravoval, nabídl prezidentovi k úvaze celkem 11 důvodů pro udělení milosti. „Prostudoval jsem důvody, které vedly prezidenta k udělení milosti od roku 2004, a zaškrtával ty, které splňuje případ pana Novosada. Když jsem pak jednotlivé argumenty uváděl, rovnou jsem odkazoval na konkrétní případy, ve kterých prezident ze stejného důvodu už milost udělil,“ dodává Beneš s tím, že na návrhu žádosti pracoval tři měsíce.

Komplic vzal vinu na sebe

Podle verdiktu olomouckého vrchního soudu z dubna 2005 pomáhal Novosad svému komplici Tomáši Ondruškovi s vylákáním více než 17 miliónů korun od dvou leasingových společností tím, že měl vystavovat faktury na stroje, které nikdy nebyly vyrobeny. Jenže Ondruška, který byl odsouzen na sedm let a tři měsíce, už v září 2005 do notářsky ověřeného zápisu přiznal, že u soudu nemluvil pravdu, když tvrdil, že byl při podvodech s Novosadem domluvený.

Do transakce ho zatáhl údajně proto, že leasingová společnost chtěla mít záruku firmy, která příslušnou techniku prodává a servisuje, což Novosadův podnik splňoval. Ten však prý o tom, že se stroji, na které faktury vypisoval, je něco v nepořádku, vůbec nevěděl.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus udělil dalších 15 milostí

Prezident Václav Klaus udělil patnáct milostí, mezi omilostněnými je i čtveřice cizinců, či žena, která byla odsouzena za výrobu pervitinu a křivou výpověď....

Výběr článků

Načítám