Hlavní obsah

Klaus udělil dalších 15 milostí

– Praha
Novinky, Jaroslav Soukup

Prezident Václav Klaus udělil patnáct milostí, mezi omilostněnými je i čtveřice cizinců, či žena, která byla odsouzena za výrobu pervitinu a křivou výpověď. Podle prezidentské kanceláře vedli hlavu státu k omilostnění odsouzených zejména humanitární důvody.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Jednou z omilostněných je žena odsouzená za výrobu pervitinu a křivou výpověď. Prezident ji omilostnil proto, že že již dva roky abstinuje a zároveň se řádně stará o ročního potomka. Milost jí byla udělena současně se čtyřletou podmínkou.

Klaus omilostnil také  muže, který se coby voják základní služby vrátil pozdě z vycházky, čímž se dopustil neuposlechnutí rozkazu. Za tento přečin, který se stal před více než deseti lety, byl odsouzen ke čtyřem měsícům vězení. Prezident vzal v úvahu, že skutek nebyl nijak společensky nebezpečný a že v současné době vojenská služba již není povinná.

Čtveřici cizinců, mezi nimiž byla dvojice Vietnamců, občan bývalé Jugoslávie a žena ze Slovenska  prominul trest vyhoštění. Důvodem byla ve všech případech skutečnost, že skutky, kvůli nimž byli dotyční vyhoštěni, se staly před 13 a více lety.

Také další omilostnění byli vesměs odsouzeni za menší delikty. Naposledy udělila hlava státu 11 milostí letos v dubnu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám