Hlavní obsah

Klaus jmenoval Fischera novým premiérem

Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek jmenoval novým premiérem dosavadního šéfa Českého statistického úřadu Jana Fischera. Prezident jmenování oznámil již ve středu poté, co jej Mirek Topolánek a Jiří Paroubek coby šéfové dvou nejsilnějších stran informovali o dohodě vedoucí k sestavení překlenovací vlády odborníků. Nový kabinet by měl přivést zemi k předčasným volbám, které by se měly uskutečnit v říjnu.

Článek

"Nebude to vláda vizí, ale vláda tvrdé práce," řekl bezprostředně po svém jmenování Fischer. Fischer zopakoval, že prioritou pro jeho kabinet bude úspěšné dokončení českého předsednictví EU, řešení stávající ekonomické krize a příprava státního rozpočtu pro příští rok.

Nebude to vláda vizí, ale vláda tvrdé práce
premiér Jan Fischer

Prezident Klaus řekl, že je potěšen rychlou dohodu obou nejsilnějších stran a zopakoval, že je připraven nové vládě případně pomoci. "V současné ekonomické a mezinárodní situaci bylo nutné jednat rychle. Oceňuji proto, že dvě rozhodující politické strany mému naléhání porozuměly a dokázaly se rychle dohodnout," řekl prezident.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nově jmenovaný premiér Jan Fischer, za ním prezident Václav Klaus

Nově jmenovaný premiér Jan Fischer, za ním prezident Václav Klaus

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Fischer také řekl, že pověří vedením Českého statistického úřadu některého z dosavadních místopředsedů. Po jmenování se chce vrátit do funkce. Jeho dosavadními zástupci jsou Jiří Křovák a Stanislav Drápal.

Fischer avizoval, že jednání o personálním složení nového kabinetu začne bezprostředně po velikonočních svátcích.

I po Fischerově jmenování zůstává ve funkci šéfa vlády Topolánek. Nastává tak období, kdy bude mít Česká republika dva premiéry. Topolánek zůstane v úřadu do té doby, než prezident na základě Fischerova návrhu jmenuje členy nové vlády. Podle předběžné dohody stará vláda skončí do 9. května.

Odstupující premiér na dotaz Práva, co by popřál svému nástupci ve funkci Janu Fischerovi, uvedl: "Pevné nervy, trpělivost, nezávislost a zdraví!"

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nově jmenovaný premiér Jan Fischer, předseda Sněmovny Miloslav Vlček, premiér v demisi Mirek Topolánek, předseda Senátu Přemysl Sobotka a prezident Václav Klaus

Nově jmenovaný premiér Jan Fischer, předseda Sněmovny Miloslav Vlček, premiér v demisi Mirek Topolánek, předseda Senátu Přemysl Sobotka a prezident Václav Klaus

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Prezident Fischerovo jmenování avizoval ve středu i přesto, že mu premiér Topolánek nepřinesl dopředu požadovaných 101 podpisů. Vznik kabinetu podpoří většina poslanců ODS, sociální demokracie a šestice zákonodárců KDU-ČSL. Zelení oznámili, že budou dále jednat.

Sestavení vlády, na níž se předběžně vedení čtveřice demokratických stran dohodla v neděli, komplikovalo pondělní rozhodnutí lidovecké celostátní konference, která přijala usnesení, aby se strana na personálních nominacích nepodílela. Tomuto rozhodnutí se vzepřelo šest ze 13 lidoveckých poslanců, kteří se pod vznik nového kabinetu podepsali.

Lidoveckého předsedu Jiřího Čunka překvapilo, že Topolánek ve středu na Hradě vystupoval jménem koalice, když se vedení lidovců odmítlo na vládě účastnit. „To asi vznikla jiná koalice, než byla uzavřena v roce 2006 a 2007,“ řekl ironicky.

Dodal, že na tom nic nemění, že někteří poslanci KDU-ČSL podepsali nové vládě podporu. "To by bylo stejné, jako když několik členů soc. dem. hlasovalo pro důvěru vládě, tak potom říci, že ČSSD je ve vládní koalici,“ dodal Čunek.

Jan Fischer

Datum a místo narození: 2. ledna 1951, Praha

Vzdělání: Vystudoval na národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze obor statistika a ekonometrie v roce 1974. V roce 1985 uzavřel na VŠE postgraduální studium a získal titul kandidáta věd v oboru ekonomická statistika.

Současná funkce: Od dubna 2003 je předsedou Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Předchozí zaměstnání a funkce: Do ČSÚ nastoupil již po vysoké škole; v roce 1990 se stal místopředsedou tohoto tehdy ještě federálního úřadu (ve funkci zůstal i po vzniku ČSÚ). Od počátku 90. let vedl týmy zpracovávající výsledky parlamentních a komunálních voleb. Na jaře 2001 pracoval v misi Mezinárodního měnového fondu, která zkoumala možnosti budování statistické služby ve Východním Timoru. Od září 2000 pracoval jako ředitel oddělení produkce společnosti Taylor Nelson Sofres Factum a od března roku 2002 až do jmenování předsedou ČSÚ byl vedoucím výzkumných pracovišť fakulty informatiky a statistiky VŠE.

Členství v politických stranách: Nyní bez politické příslušnosti. V letech 1980 až 1989 byl členem KSČ.

Rodina: Je podruhé ženatý a je otcem tří dětí.

Jeho "neuvěřitelné chování“ pobouřilo Paroubka. "Dohody se mají plnit. Pan předseda lidové strany prokazuje politickou nezralost,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám