Hlavní obsah

Klaus jmenuje zítra Fischera premiérem

Novinky, Jiří Ovčáček, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu ohlásil, že jmenuje Jana Fischera novým premiérem ve čtvrtek 9. dubna. Oznámil to poté, co mu nynější premiér Mirek Topolánek a šéf ČSSD Jiří Paroubek oznámili, že se dohodli na způsobu ukončení vládní krize.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Šéf ČSÚ Jan Fischer

Článek

"Prezident republiky Václav Klaus vyjádřil uspokojení nad řešením, které odpovídá jeho požadavkům, jež zformuloval poté, kdy vláda podala demisi," píše se na Klausových webových stránkách. Jmenování se uskuteční ve čtvrtek ve 14 hodin.

Fischer následně oznámil, že rozhovory o personálním složení kabinetu zahájí "po velikonočních svátcích".

Prezident republiky Václav Klaus vyjádřil uspokojení nad řešením, které odpovídá jeho požadavkům.
z tiskové zprávy kanceláře prezidenta <br/>

Topolánek s Paroubkem dojednali detaily

Detaily dohody o novém překlenovacím kabinetu, který by vládl do říjnových voleb, doladili ve středu odpoledne odstupující premiér Mirek Topolánek se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem v Kramářově vile. Schůzky se zúčastnil i Fischer.

"Vzhledem k podpisům poslanců KDU, ODS, zítra Zelených a ČSSD pod archy s podporou dohodnutého řešení nebrání nic praktické realizaci, což je jmenování nového premiéra," sdělil po schůzce Novinkám Topolánek.

Nový kabinet pod Fischerovým vedením, by měl vládnout až do předčasných voleb, které strany chtějí vypsat na říjen letošního roku. 

Jednání komplikovala nejednota lidovců

V neděli se koalice spolu se zástupci ČSSD dohodla, že všechny čtyři strany nominují do nové vlády nestranických odborníků své kandidáty. V pondělí se však lidovci na své celostátní konferenci dohodli, že se na personálním složení nového kabinetu nebudou podílet. Na to zareagovali zelení, kteří prohlásili, že jejich strana se do tvorby kabinetu zapojí pouze za předpokladu, že tak učiní i KDU-ČSL. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem.

:. Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem po jednom z jednání o nové vládě.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Proti tomuto lidoveckému usnesení se postavila část jejich poslanců, kterým vadilo, že strana neplní dohody, a rozhodli se i přes varování předsedy Čunka podepsat pod prohlášení, které následně premiér Topolánek přinese prezidentovi jako podklad pro podporu nového kabinetu. 

Čunek poslance nepřímo varoval, že pokud nedodrží usnesení strany, mohlo by se to projevit v jejich nominaci na kandidátky do voleb. Miroslav Kalousek, Vlasta Parkanová, Pavel Severa a Ladislav Šustr přesto avizovali, že vznik nové vlády podpoří. [celá zpráva]

Jan Fischer

Datum a místo narození: 2. ledna 1951, Praha

Vzdělání: Vystudoval na národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze obor statistika a ekonometrie v roce 1974. V roce 1985 uzavřel na VŠE postgraduální studium a získal titul kandidáta věd v oboru ekonomická statistika.

Současná funkce: Od dubna 2003 je předsedou Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Předchozí zaměstnání a funkce: Do ČSÚ nastoupil již po vysoké škole; v roce 1990 se stal místopředsedou tohoto tehdy ještě federálního úřadu (ve funkci zůstal i po vzniku ČSÚ). Od počátku 90. let vedl týmy zpracovávající výsledky parlamentních a komunálních voleb. Na jaře 2001 pracoval v misi Mezinárodního měnového fondu, která zkoumala možnosti budování statistické služby ve Východním Timoru. Od září 2000 pracoval jako ředitel oddělení produkce společnosti Taylor Nelson Sofres Factum a od března roku 2002 až do jmenování předsedou ČSÚ byl vedoucím výzkumných pracovišť fakulty informatiky a statistiky VŠE.

Členství v politických stranách: Nyní bez politické příslušnosti. V letech 1980 až 1989 byl členem KSČ.

Rodina: Je podruhé ženatý a je otcem tří dětí.

Nedůvěra Topolánkově vládě byla vyslovena 24. března na základě hlasování, které iniciovala ČSSD. Vedle poslanců sociální demokracie pro vyslovení nedůvěry hlasovali také komunisté a čtveřice Vlastmil Tlustý, Jan Schwippel, Věra Jakubková a Olga Zubová.

Reklama

Výběr článků

Načítám