Hlavní obsah

Lidovci a zelení dali od nové vlády ruce pryč

Právo, Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Celostátní konference lidovců se v pondělí večer usnesla, že se strana nebude podílet na personálním obsazení nové vlády. Po jednání to řekl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Předsednictvo zelených pak v reakci na posun v postoji KDU-ČSL k úřednické vládě prohlásilo, že SZ nebude asistovat velké koalici ODS a ČSSD.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Předseda lidovců Jiří Čunek (vlevo) hovoří s novináři před pondělní celostátní konferencí KDU-ČSL.

Článek

Vedení zelených vyzvalo strany k urychlenému jednání. Vznese na něm požadavek, aby předsednictví EU dokončila současná vláda v demisi. Usnesení tlumočila mluvčí strany Eva Rolečková.

Podle usnesení vedení zelených "konstatovalo připravenost akceptovat předběžnou dohodu vyjednanou v neděli večer", vnímá však dohodu jako sled vzájemně provázaných bodů, proto "nenaplněním jednoho z nich jednou ze stran dohoda pozbývá platnosti". "Vzhledem k tomu, že se KDU-ČSL odmítá podílet na sestavení vlády, nemůže být naplněn základní požadavek SZ, a to, aby se jednalo o dohodu přijatou všemi čtyřmi stranami," uvádí usnesení. Dodává, že SZ nebude asistovat velké koalici ČSSD a ODS.

Požadavek, aby vláda v demisi dokončila předsednictví, jež se uzavře v červnu, zelení zdůvodňují snahou minimalizovat škody, které vznikly pádem vlády v zahraničí. Zelení také zdůrazňují, že je třeba jednat o ratifikaci Lisabonské smlouvy. Zdůvodňují to i tím, že po zbytek předsednictví vzroste role "eurofobního" prezidenta Václava Klause.  

Lidovci také pro vládu až do konce předsednictví EU

Předsednictvo lidovců také preferovalo, aby nynější kabinet premiéra Mirka Topolánka dovládl až do konce českého předsednictví EU. S tím ovšem nesouhlasí sociální demokraté.

Lidovci uznali, že nemohou změnit dohodu dvou nejsilnějších stran o nové vládě, proto se nehodlají na jejím sestavení personálně podílet. Strana podle Čunka zváží podporu nové vládě podle jejího programového prohlášení. Usnesení bylo dle Čunka schváleno zhruba dvoutřetinovou většinou.

Čunek následně zdůvodnil rozhodnutí strany tím, že se jako jediná nepodílela na pádu vlády a nemá proto ani potřebu participovat na vzniku nového kabinetu. "Nebudeme se podílet, nepotřebujeme to," shrnul usnesení šéf lidovců. Vyslovení nedůvěry podle jeho slov destruovalo české zahraniční zájmy.

Paroubek ihned kritizoval

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v téměř okamžité reakci na prohlášení lidovců zdůraznil, že dohody se mají dodržovat.

„Každý politický subjekt, který nedodrží včerejší dohodu demokratických politických stran na předčasných volbách a přechodné vládě, ponese odpovědnost za eskalaci politické krize, které tato dohoda zatím efektivně zabraňuje,“ vzkázal Paroubek.  

Juránek: Nebudeme v každé vládě

Stanislav Juránek v průběhu jednání řekl, že strana si musí zvyknout, že lidovci nebudou zastoupeni v každé vládě. Neznamená to však, že by KDU-ČSL chtěla sestavování nového kabinetu jakkoliv destruovat, dodal Juránek.

Místopředseda lidovců Roman Línek již po jednání předsednictva řekl, že lidovci chápou nedělní dohodu jako předběžnou. Na následnou celostátní konferenci šlo předsednictvo s tím, že bude chtít "akcentovat" již zmíněný požadavek, aby nynější vláda dokončila evropské předsednictví.

Také podle místopředsedy lidovců Davida Macka by minimálně do konce června, kdy ČR skončí jako předsednická země Rady EU, měl vládnou nynější kabinet v demisi. Macek také řekl, že součástí dohody by mělo být i přijetí Lisabonské smlouvy.

Lidovci měli nominovat ministry školství a kultury

"Kladu si otázku, zda dát podporu takto experimentálně sestavené vládě a zda by lidovci neměli zůstat raději v opozici," řekl Macek Právu. Macek také dodal, že v jeho názoru nehraje roli skutečnost, že lidovci by do nové vlády měli nominovat pouze zástupce na ministerstva školství a kultury. "Nemám s tím, problém, vadí mi to z principu," doplnil Macek.

Podobný názor zastává i ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda, který zopakoval své nědělní prohlášení, že nejrozumnější by bylo, kdyby do konce předsednictví dovládl nynější kabinet. [celá zpráva]

Línek, který byl nedělnímu jednání přítomen, Právu před zahájením jednání předsednictva řekl, že je nutné dívat se na celou věc realisticky. I on by uvítal setrvání vlády do konce předsednictví, nicméně nynější dohodu označil za jednu z možností, jak se dobrat k předčasným volbám. "Budeme muset jednat," dodal Línek.

Jak strany v pondělí jednají
14:00předsednictvo KDU-ČSL
15:30celostátní konference KDU-ČSL
19:00výkonná rada ODS
21:00předsednictvo Strany zelených

Kdo navrhne které ministry

ODS a Strana zelených

ministra obrany

ministra spravedlnosti

ministra financí

ministra životního prostředí

ministra dopravy

ministra školství

ministra kultury

ministra zdravotnictví

ČSSD

ministra zahraničních věcí

ministra vnitra

ministra průmyslu a obchodu

ministra zemědělství

ministra pro evropské záležitosti

ministra práce a sociálních věcí a ministra pro místní rozvoj.

Agenda ministra pro lidská práva a národnostní menšiny bude včleněna do působnosti předsedy vlády a řízena vládním zmocněncem pro lidská práva a národnostní menšiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám