Hlavní obsah

Na Hradě se jednalo o kosmetických úpravách nynější vlády

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Řešení současné politické situace po úterním vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka by mohlo být založeno na částečné restrukturalizaci vlády, uvedl v pátek mluvčí prezidenta Václava Klause Radim Ochvat poté, co Klaus jednal se šéfy ČSSD Jiřím Paroubkem a KDU-ČSL Jiřím Čunkem. ČSSD přitom avizovala, že "strpí“ současnou vládu do konce předsednictví EU, žádá však mj. odchod ministra vnitra Ivana Langera.

Paroubek chce restrukturalizovat nejen vláduVideo: ČTK

 
Článek

"Tématem bylo hledání našeho budoucího politického uspořádání, které by vzniklo na bázi dohody v Poslanecké sněmovně, nikoli na bázi aktuálního přeběhlictví,“ komentoval Klaus náplň pátečních schůzek s Paroubkem a Čunkem.

Obrysy řešení, o kterých Klaus diskutoval s Paroubkem a Čunkem
dohoda o částečné restrukturalizaci vlády
dohoda o zajištění souhlasu Poslanecké sněmovny s touto vládou, což by jí dalo tolik potřebný elementární politický mandát
dohoda o termínu voleb do Poslanecké sněmovny

Rýsuje se tak možné řešení Klausova čtvrtečního zadání, kdy prezident uvedl, že chce, aby nová vláda vznikla ještě před koncem českého předsednictví EU, měla garantovanou podporu minimálně 101 poslaneckého hlasu, ale zároveň nebyla založena na přeběhlictví. [celá zpráva]

Takové řešení ovšem vyžaduje dohodu mezi ODS a ČSSD. Sociální demokraté jsou přitom ochotni nechat současnou vládu dokončit evropské předsednictví, výměnou za toleranci ale žádají odchod Langera a odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Lidovci pro pokračování trojkoalice

Pokračování vlády na současném trojkoaličním půdorysu podporují i lidovci. "Když tam kdokoli teď přijde nový během evropského předsednictví a bude chtít za Českou republiku jednat, tak se bude minimálně dva měsíce seznamovat s terénem," řekl ČTK místopředseda KDU-ČSL Roman Línek. Lidovci nadále odmítají spolupráci s komunisty.

Je tak možné, že Klaus vyjde vstříc požadavkům ČSSD a bude připraven znovu jmenovat stejnou Topolánkovu vládu, ovšem bez Langera nebo případně s dalšími personálními změnami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám