Hlavní obsah

Prezident Klaus podepsal nový trestní zákoník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus podepsal nový trestní zákoník, Novinkám to potvrdil jeho mluvčí Radim Ochvat. Klaus jej však podepsal s výhradami, uvedl prezident na svých webových stránkách. Zákoník například snižuje trestní odpovědnost na 14 let a zvyšuje horní hranice trestů za nejzávažnější zločiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Nový zákon rovněž zpřísňuje tresty za korupci a počítá se vznikem speciálních ústavů pro sexuální devianty a psychopaty, které je třeba izolovat od společnosti. Zavádí i řadu nových trestných činů, například stalking, tedy nebezpečné pronásledování.

Podle Klause je snížení trestní hranice odpovědnosti a snížení hranice povolené sexuální aktivity diskutabilní a spojování obou věcí považuje za "mimořádně absurdní".

Pospíšil chce připravit novelu

Klausovi se také nelíbí, že trestní zákoník přidává zhruba 60 nových trestných činů a oproti stávající verzi se rozrostl o 120 paragrafů.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce co nejdříve připravit novelu, která by trestní odpovědnost opět o rok zvýšila. Je to postup, kterým senátoři za KDU-ČSL podmínili svůj souhlas s novým zákoníkem.

Právě Pospíšilův slib rychlé novelizace byl pro Klause jedním z důvodů, proč přes výhrady zákoník podepsal. "Nechci riskovat, že jeho případným vrácením zablokuji reformu trestního práva," vysvětlil prezident. Doufá, že novela bude vypracována a schválena ještě letos, tedy před 1. lednem příštího roku, od kdy má zákoník platit.

Rok na změny zákoníku

Podle prezidenta nelze nevidět některé problémové prvky nového zákoníku, i když české trestní právo náhradu za mnohokrát novelizovaný kodex z roku 1961 potřebovalo.

Hlavu státu například mrzí, že změny trestního zákoníku nebylo využito k razantnějšímu odlišení sazeb pro násilné trestné činy oproti činům nenásilným.

Prezident doufá, že dokument projde ještě náležitými změnami do 1. ledna příštího roku, kdy by měla začít jeho platnost. 

Zákon prošel Senátem 8. ledna za podpory drtivé většiny senátorů. Ze 76 zúčastněných hlasovala proti jen komunistka Marta Bayerová a senátor za ODS Jiří Pospíšil se hlasování zdržel.

Senátoři návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila schválili bez pozměňovacích návrhů v podobě, v jaké jej horní komoře předložili poslanci. Ministerstvo spravedlnosti totiž již dopředu avizovalo, že připraví novelu, která sporné body včetně věkové hranice opraví.

"Do konce, řekněme, května bude na půdě parlamentu novela, buď poslanecká anebo vládní, která otevře otázku věkové hranice 14 a 15 let jak u sexu, tak u trestní odpovědnosti," řekl ministr.

Zákon zavádí i nové trestné činy

Nový kodex má nahradit nynější normu z roku 1961. Zákon například zpřísňuje tresty za nejtěžší zločiny a zavádí i nové trestné činy. Zákoník také počítá se vznikem speciálních ústavů pro sexuální devianty a psychopaty, které je třeba izolovat od společnosti. Proti snížení věkové hranice se dlouhodobě vyslovovala zejména KDU-ČSL.

Hlavní body nového trestního zákoníku
Snížení hranice trestní odpovědnosti a sexuální aktivity na 14 let
Zvýšení horní hranice postihů za nejtěžší zločiny
Vznik speciálních ústavů pro sexuální devianty a psychopaty
Zavedení nových trestných činů

Anketa

Souhlasíte se snížením trestní odpovědnosti z 15 na 14 let?
Ano
91,8 %
Ne
8,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10171 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám