Hlavní obsah

Podle Miloše Zemana se změnila ODS, nikoliv postoje Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman si myslí, že se změnila spíše ODS než názory jejího zakladatele a současného prezidenta Václava Klause. Reagoval tak na sobotní Klausovo prohlášení na kongresu občanských demokratů, že se vzdává funkce čestného předsedy strany ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman na celostátním setkání sdružení Přátelé Miloše Zemana

Článek

"Chápu, že se mohou měnit politici, a chápu, že se mohou měnit i strany. V případě Václava Klause se domnívám, že došlo spíše ke změně strany, kterou zakládal, než ke změně jeho postojů. Jsem v pokušení přikývnout i k názoru, že vládnoucí strany jsou dnes silněji než jindy ovlivňovány lobbisty," řekl Zeman.

Václav Klaus v krátkém sobotním projevu před účastníky kongresu ODS poděkoval za společně strávených 18 let a vzdal se funkce čestného předsedy strany. Zdůvodnil to tím, že nechce bránit ODS v jejím novém směřování. Jeho rozhodnutí vyvolalo řadu emocí, vděk i kritiku.

Zeman, který opustil ČSSD pro roztržku s jejím současným předsedou Jiřím Paroubkem, už dříve odmítl komentovat podobnost svého osudu s Klausovým. Klaus a Zeman, bývalí rivalové na politické scéně, jsou dnes přáteli a vzájemně se navštěvují.

Klaus se odstřihl od ODS, vzdal se funkce čestného předsedy

Po úspěchu ČSSD v říjnových krajských a senátních volbách navrhl Paroubek Zemanovi, aby se do řad sociální demokracie vrátil. Zeman, který má dosud v ČSSD mnoho stoupenců, ovšem prohlásil, že bude lépe, když zůstane sympatizujícím nestraníkem, který občas ČSSD podpoří. Řada členů sociální demokracie se přihlásila do nedávno založeného občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana.

Klaus byl v roce 1991 jedním ze zakladatelů ODS, která se pod jeho vedením stala nejsilnější politickou silou v zemi. Předsedou strany byl téměř 12 let a pět a půl roku českým premiérem. Jeho postavením v ODS otřásla druhá porážka ve volbách v roce 2002.

Zeman předsedal ČSSD od roku 1993. Vyhrál dvoje volby v letech 1996 a 1998. Premiérem byl v letech 1998 až 2002. Funkci šéfa strany opustil už v roce 2001, kdy ho v ní vystřídal Vladimír Špidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám