Hlavní obsah

Zastavte destruktivního Klause, vyzývá místopředseda lidovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do prezidenta Václava Klause se v pondělí pořádně obul místopředseda lidovců David Macek. Vyzval vládu premiéra Mirka Topolánka, aby zasáhla proti „destruktivním aktivitám“ prezidenta. Macek kritizuje Klausův postoj k Lisabonské smlouvě, jeho výroky při nedávné návštěvě Irska i prezidentův postoj ke globálnímu oteplování.

Foto: Novinky

David Macek

Článek

Podle Macka se zahraniční politika Česka stává čím dál větším vnitropolitickým problémem.

„Příčinou jsou aktivity prezidenta republiky na tomto poli. Proti postoji celého Západu podpořil ruský útok proti Gruzii. Vysmívá se snahám čelit globálním změnám klimatu - v době, kdy se jedná nejenom o klíčový bod agendy EU, ale po vítězství Baracka Obamy i o centrální bod politické agendy USA,“ uvedl ve svém prohlášení Macek.

Jádrem sporu mezi vládou a prezidentem je podle něj postoj k Lisabonské smlouvě. „Václav Klaus nejenom vládu nerespektuje, ale vede proti této smlouvě aktivní, celoevropskou kampaň se zničujícími důsledky pro postavení naši země. To vše nás efektivně dostává do izolace v mezinárodním prostředí Západu,“ uvádí Macek.

Pak kritizuje prezidenta za jeho výroky při nedávné návštěvě Irska, při níž se setkal i s tamním vůdcem odpůrců Lisabonské smlouvy Declanem Ganleym. Některá Klausova vyjádření v hostitelské zemi vyvolala ostrou kritiku irských vládních představitelů.

„Ani zkušení znalci dějin evropské diplomacie nenachází paralelu k situaci, kdy ministr hostitelské země oznámí, že ze slov hosta - hlavy cizího státu - se mu zvednul žaludek. To vše způsobuje, že náš prezident, který by měl otevírat dveře české diplomacii, není v mnoha zemích vítaný. Není divu, že Václav Klaus za šest let svého mandátu nedostal pozvání k oficiální státní návštěvě rozhodujících západních velmocí: USA, Velké Británie, Francie, Německa, Itálie,“ dodává Macek.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Jsem disidentem EU, řekl Klaus v Irsku

Prezident Václav Klaus se na oficiální návštěvě Irska označil za disidenta Evropské unie. Řekl to v souvislosti s jeho chystaným setkáním s vůdčí postavou...

Bursík: inženýr Klaus poškozuje ČR

Ostrou kritiku si v úterý vysloužil od Strany zelených prezident Václav Klaus za své názory o EU, které prezentuje mimo jiné nyní na návštěvě Irska. Koaliční...

Výběr článků

Načítám