Hlavní obsah

Bursík: inženýr Klaus poškozuje ČR

– PRAHA/DUBLIN

Ostrou kritiku si v úterý vysloužil od Strany zelených prezident Václav Klaus za své názory o EU, které prezentuje mimo jiné nyní na návštěvě Irska. Koaliční zelení jsou přesvědčeni, že Klaus v Irsku podrývá blížící se české předsednictví. Podle zelených Klaus svými názory na Lisabonskou smlouvu a také na ochranu klimatu poškozuje národní zájmy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Nelze oddělit roli ústavního činitele od role inženýra Václava Klause. Prezentováním extrémních názorů inženýra Klause na téma ochrany klimatu a EU, respektive Lisabonské smlouvy, jsou poškozovány zájmy České republiky," prohlásil předseda zelených Martin Bursík.

"Klausovy ultrakonzervativní osobní názory, které hlásá bez ohledu na svou ústavní funkci, vytvářejí nerealistický obraz o České republice," stojí v úterním tiskovém prohlášení zelených.

Podle Bursíka by všichni čeští státotvorní politici měli prezentovat Česko jako zemi s konzistentními politickými názory v zahraniční politice, která je plnohodnotnou součástí EU a která je dobře připravena předsednictví.

Klaus v Irsku věnoval svoji knihu

Prezident Václav Klaus je v současné době s manželkou Livií na návštěvě Irska. V úterý se setkal s dublinskou starostkou Eibhlin Byrneovou. Ta jej ve svém projevu, který započala uvítáním v češtině, označila za "muže silných názorů“. Prohlásila, že by chtěla být přítomna na večeři, u níž by Klaus diskutoval s bývalým viceprezidentem USA Alem Gorem. Ten na rozdíl od českého prezidenta propaguje boj s globální změnou klimatu.

"Bylo by také nanejvýš zajímavé účastnit se večeře s vámi a bývalým viceprezidentem Alem Gorem," prohlásila první žena Dublinu. Klaus zareagoval tím, že jí věnoval svou knihu Modrá, nikoliv zelená planeta.

Dublinská starostka se s Klausovými sešla již v pondělí na obědě u irského premiéra Briana Cowena. V úterý s nadsázkou podotkla, že zatímco Klaus s Cowenem řešili Lisabonskou smlouvu, ona s Livií Klausovou "vyřešily ostatní problémy světa“.

Anketa

Poškozuje podle vás prezident Václav Klaus reputaci České republiky?
Ano
64,4 %
Ne
35,6 %
Celkem hlasovalo 28363 čtenářů.

Reklama

Související články

VIDEO: Jsem disidentem EU, řekl Klaus v Irsku

Prezident Václav Klaus se na oficiální návštěvě Irska označil za disidenta Evropské unie. Řekl to v souvislosti s jeho chystaným setkáním s vůdčí postavou...

Výběr článků

Načítám