Hlavní obsah

Irský tisk líčí Klause jako euroskeptika a odpůrce unijní smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Irský tisk v úterním obsáhlém zpravodajství o návštěvě Václava Klause v Irsku opakovaně připomíná kritický postoj českého prezidenta vůči Evropské unii. Vedle pondělní schůzky s irským premiérem Brianem Cowenem deníky upozorňují na prezidentovu úterní večeři s lídrem irských odpůrců reformní unijní smlouvy Declanem Ganleym.

Článek

Podle listu Irish Examiner Klaus irského premiéra mimo jiné varoval, že Česko nezrychlí ratifikační proces lisabonské smlouvy během svého vedení EU v prvním pololetí příštího roku.

Irish Independent Klausovi věnuje celou stránku s hlavním titulkem "Lisabonský rebel Ganley se setká s kontroverzním českým prezidentem". Všímá si Klausova přirovnání své osoby k disidentovi. Irish Independent Klause tituluje jako "největšího euroskeptika v nefunkční evropské rodině" a "anti-lisabon prezidenta".

Irish Daily Mail si také všímá v obsáhlém článku Klausova vyjádření, že je disidentem EU. The Irish Times českému prezidentovi věnuje dva články. Například v materiálu "Klaus se dnes setká s Ganleym" je český prezident opět titulován jako euroskeptik.

Dublinská vláda si na plánovanou večeři s Ganleym údajně stěžovala na českém velvyslanectví, mluvčí irského kabinetu však podle tisku jakoukoli oficiální stížnost popřel. Ministr zahraničí Irska Michael Martin uvedl, že mu setkání nevadí. "Je to normální, když jdete do jiného státu a setkáváte se stranami, skupinami nebo lidmi, které chcete potkat," sdělil The Irish Times ministr.

Irský prezident prý plýtval časem

Irish Examiner dodává, že prezident varoval irského premiéra, že Česká republika neuspíší přijetí lisabonské smlouvy během předsednictví EU, které Česko převezme v lednu. "Lisabon tak nejrychleji, jak to bude možné, nebude českou prioritou," upozornil podle listu český státník svého protějška Cowena, který nyní hledá způsob, jak v Irsku ratifikovat tento dokument reformující instituce EU po jeho odmítnutí v červnovém referendu.

Irský premiér sice Klausovi zdůrazňoval, že Česká republika i Irsko výrazně profitovaly z členství v Evropské unii, podle komentátorky deníku Irish Independent ale Cowen jen "plýtval časem, když svému hostu připomínal výhody příslušnosti k evropské partě". List The Irish Times zároveň připomněl, že to byla hlava českého státu, kdo po irském "ne" označil reformní dokument za mrtvý.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Jsem disidentem EU, řekl Klaus v Irsku

Prezident Václav Klaus se na oficiální návštěvě Irska označil za disidenta Evropské unie. Řekl to v souvislosti s jeho chystaným setkáním s vůdčí postavou...

Výběr článků

Načítám