Hlavní obsah

V Plzeňském kraji bude vládnout Emmerová s podporou KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ
Aktualizováno

Sociální demokraté na Plzeňsku utvoří menšinovou vládu, která se bude opírat o podporu komunistů. Oznámil to v pátek krajský šéf ČSSD Václav Votava. Hejtmankou bude někdejší ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Zastupitelstvo zasedne poprvé 14. listopadu.

Článek

O vytvoření menšinové vlády se v kraji spekulovalo poté, co ČSSD zavrhla vytvoření koalice s ODS a Koalicí pro Plzeňský kraj.

Sociální demokraté počítají při prosazování svých návrhů s podporou zastupitelů KSČM zejména kvůli blízkosti volebních programů. Obě strany podepsaly dohodu o společném postupu například ve zdravotnictví.

Protože sociální demokraté nenabídli komunistům místo v radě, vymezuje se KSČM jako opoziční strana s určitou mírou tolerance, uvedl Votava.

Kdo bude vládnou v krajích
Krajkdo povládne v kraji
KarlovarskýČSSD v koalici s KSČM a hnutím Doktoři za uzdravení společnosti
Plzeňskýmenšinová vláda ČSSD s podporou KSČM
Ústeckýnerozhodnuto
Jihočeskýnerozhodnuto
Středočeskýmenšinová vláda ČSSD s podporou KSČM
Libereckýnerozhodnuto
Královehradeckýnerozhodnuto
PardubickýČSSD s Koalicí pro Pardubický kraj
Vysočinamenšinová vláda ČSSD s podporou KSČM
Jihomoravskýnerozhodnuto
Olomouckýnerozhodnuto
MoravskoslezskýČSSD v koalici s KSČM
Zlínskýnerozhodnuto

Z 45 míst v zastupitelstvu Plzeňského kraje jich ČSSD ve volbách získala 19, ODS 14 a devět KSČM. Koalice pro Plzeňský kraj složená z KDU-ČSL a SNK ED má tři mandáty.

Emmerová se stane vůbec první ženou na hejtmanském postu. Funkce pro ni znamená návrat do vysoké politiky po třech letech. Po odvolání z funkce ministryně zdravotnictví působila jako náměstkyně ředitelky Fakultní nemocnice v Plzni.

Reklama

Související články

Nové reprezentace krajů se rýsují jen pomalu

V některých krajích se po nedávných volbách začínají rýsovat budoucí koalice. Jasno už je na Karlovarsku a v Moravskoslezském kraji, kde se vítězní sociální...

Výběr článků

Načítám