Hlavní obsah

Strany na volbách vydělají desítky miliónů

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už pozítří se otevřou volební místnosti téměř na celém území Česka. Na volbách do 13 krajských zastupitelstev a třetiny Senátu strany vydělají desítky miliónů korun ze státního rozpočtu. V Praze se krajská reprezentace letos nevolí.

Článek

Podle zákona strany dostanou za mandát každého krajského zastupitele po 250 tisících a 900 tisíc za senátora. Před čtyřmi lety drtivě v regionech zvítězila ODS. Získala celkem 291 mandátů, za což si vydělala skoro 73 miliónů korun. Za 14 senátorů v posledních volbách v roce 2006, v nichž byla opět nejúspěšnější, dostala 12,6 miliónu.

Krajské volby a první kolo senátních začnou v pátek ve 14 hodin. Volební místnosti budou první den hlasování otevřeny do 22 hodin. V sobotu se bude volit od 8 do 14 hodin. V Praze lidé mohou jít pouze k volbám do Senátu, a to ve třech obvodech – v Praze 1, 5 a 9. Do takzvaného velkého zastupitelstva, které odpovídá kraji, se bude v metropoli volit až za dva roky.

Kampaň může pokračovat i v průběhu voleb

Od úterního odpoledne platí zákaz zveřejňování předvolebních průzkumů. Na rozdíl od minulosti je nyní povoleno vést kampaň i v průběhu hlasování, zakázána je pouze ve volební místnosti a jejím bezprostředním okolí.

Nejpozději v úterý mělo zhruba 7,5 miliónu voličů obdržet do svých poštovních schránek hlasovací lístky. Pokud se tak nestalo, mohou si je vyzvednout přímo ve volebních místnostech.

I v krajských volbách existují takzvané preferenční hlasy. Ty mohou lidé udělit až čtyřem kandidátům – zakroužkovat lze pouze členy jedné kandidátní listiny. Na rozdíl od sněmovních voleb v těch letošních lze hlasovat pouze na území Česka, nikoli v zahraničí prostřednictvím ambasád.

V prvním kole senátních voleb postupuje ten kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů. V případě, že žádný z nich tohoto výsledku nedosáhne, rozhodne se o týden později v druhém kole mezi prvními dvěma nejúspěšnějšími.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám