Hlavní obsah

Morava je v hledáčku komise pro BIS

Právo, jt, go

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jan Morava by měl i přes svou rezignaci na poslanecký mandát některé okolnosti kauzy spojené se shromažďováním kompromitujících materiálů vysvětlovat ve Sněmovně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Morava

Článek

Podle šéfa komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) Jeronýma Tejce z ČSSD se to týká především tvrzení Moravy zachycené skrytou kamerou, že s kompromitujícími materiály běžně obchodují příslušníci našich tajných služeb.

„Pana Moravu si zřejmě pozveme, aby to vysvětlil, popřípadě předložil důkazy pro takové tvrzení,“ řekl k tomu včera Právu Tejc. Zároveň dodal, že vyzve i představitele ministerstva vnitra, aby se tímto podezřením zabývali i směrem k civilní rozvědce, tedy Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). „Rozvědka totiž na rozdíl od BIS dosud nepodléhá žádné parlamentní kontrole,“ poznamenal Tejc.

Mluvčí BIS Šubert: doložte podezření

Předseda Senátu Přemysl Sobotka netají zděšení, pokud by byla pravda, že zpravodajci kšeftují se získanými dokumenty, jak o tom mluvil v reportáži Novy sám Morava.

„To je informace, která mne přímo děsí. Tajné služby jsou v každém státě, ale aby se zapojovaly do politiky, mi připadá opravdu děsivé. Myslím si, že je třeba, aby se udělal pořádek,“ řekl Sobotka.

Mluvčí BIS Jan Šubrt Moravovo vyjádření o kupčení s kompromitujícími dokumenty popřel. „Odmítám, že by naše služba někomu prodávala obrazové nebo písemné materiály, tedy že by s nimi obchodovala. Pokud pan Morava takovou informaci vypouští, měl by být konkrétní,“ řekl včera na dotaz Práva.

Morava v pořadu Natvrdo prohlásil: „Trošku problém je, že i lidi z tajných služeb, který občas něco monitorujou, a takovouto náhodou získaj nějakou fotku navíc, tak než aby to zařadili do příslušnýho spisu, tak to nabízí k prodeji. Přímo. Tam toho lítá ve vzduchu hodně a hodně ven.“

Čelí trestnímu oznámení

Morava vedle toho také v souvislosti s kauzou čelí trestnímu oznámení, které na něj v reakci na článek zveřejněný včera v deníku Právo a na serveru Novinky.cz podal Jiří Jehlička, provozovatel internetových stránek Centrálního registru dlužníků (CERD) a protikorupční linky.

Advokáti Josef Doucha a Josef Lžičař pro Právo totiž řekli, že se Morava mohl dopustit útisku, vydírání nebo minimálně přípravy tohoto trestného činu.

Reklama

Výběr článků

Načítám