Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Hudebník a kandidát do Senátu Michael Kocáb

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hudebník a bývalý poslanec Michael Kocáb se rozhodl vrátit do politiky. Na podzim bude na Praze 1 kandidovat za Stranu zelených do Senátu. Přestože svou kandidaturu ohlásil jen nedávno, už si vysloužil kritiku předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který jej nazval hlupákem. On-line chat začne ve 14 hodin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Kocáb při chatu se čtenáři Novinek.cz

Článek

Kocába oslovili zelení, jeho kandidaturu podpořil i exprezident Václav Havel. Jak hudebník sám uvedl, na zelených se mu líbí jejich středová orientace, je zastáncem předsedy SZ Martina Bursíka. Pokud by na zářijovém volebním sjezdu zvítězila Bursíkova konkurentka Dana Kuchtová a odklonila by stranu doleva, kandidatury by se vzdal.

Kocáb nahradil na Praze 1 aktivistu pro práva gayů a lesbiček Jiřího Hromadu, který kvůli vážné nemoci odstoupil. Přestože tvrdí, že s programem zelených souhlasí na "95 procent", na rozdíl od většiny voličů SZ se například nebrání výstavbě radaru USA v ČR.

Hudebník kritizoval soc. dem. za to, že si do Lidového domu pozvali ruského generála v den podpisu česko-americké smlouvy o radaru. "Jeho demagogie a sprostota zaměřená vůči ČSSD překonává i obvyklé hlouposti činitelů ODS," uvedl v reakci Paroubek, podle kterého se Kocáb vynořil na politické scéně "ze zapomnění".

Paroubek také Kocába kritizoval za jeho podnikatelské aktivity. Muzikanti Michael Kocáb s Martinem Kratochvílem založili v roce 1991 investiční fond Trend, který pak další majitelé vytunelovali. Manažeři fondů Trend a Mercia za to tento týden dostali tresty od tří do sedmi let.

Kocáb byl mezi zakladateli Občanského fóra, poté působil jako poslanec Federálního shromáždění ČSFR.

Reklama

Výběr článků

Načítám