Hlavní obsah

Manažeři fondů Trend a Mercia dostali tresty od tří do sedmi let

Právo, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Bez dvaceti minut rovné čtyři hodiny četl v pondělí předseda senátu královéhradeckého Krajského soudu Luboš Sovák rozsudek nad manažery údajně vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia. Soud jim uložil tresty v rozmezí od tří do sedmi let vězení.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Miroslav Hálek v pondělí ráno na chodbě hradeckého soudu čekal na vynesení rozsudku v kauze Trend.

Článek

Sedmiletý trest, desetiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech a povinnost podílet se na náhradě stamiliónové škody dostal Miroslav Hálek, jehož obžaloba považuje za hlavního viníka. Jan Cholasta, Petr Šrejtr, Luděk Špriňar, Miroslav Vlastník a Libor Páv dostali tříletý trest vězení. Michal Plachta a Petr Kožený byli potrestáni třemi lety vězení s podmíněným odkladem na pět let, a Jiří Trnka s Václave m Diusem dostali dva roky s tříletou podmínkou. Posledního z obžalovaných, Aleše Machalíčka, soud viny zprostil.

Žaloba má za to, že manažeři fondům způsobili škodu ve výši 1,3 miliardy korun. Nad fondy Trend a Mercia získali kontrolu v polovině 90. let minulého století a do roku 1997 z jejich portfolií protizákonné převedli akcie nejcennějších firem na jiné společnosti, personálně i majetkově provázaně s obžalovanými. „Fondy prodávaly akcie ze svého portfolia a nedostávaly za ně peníze, nebo jen zlomek jejich ceny. Poškozeno tak bylo několik desítek tisíc lidí, akcionáři fondů,“ uvedl státní zástupce František Fíla.

Trend skončil v konkurzu v lednu 2000. Obžalovaní svou vinu odmítají, šest z nich se proti verdiktu okamžitě odvolalo. Tři si ponechali lhůtu k vyjádření, jeden se nevyjádřil a Machalíček se práva na odvolání vzdal.

Soud začal před dvěma lety

Zákonnou lhůtu si ponechal i Fíla, i když ten je s rozsudkem v podstatě spokojený. „Výsledek soudu potvrdil naše závěry. Prokázalo se, že se nevyplácí takto brutálním způsobem poškozovat fondy, vzniklé v kuponové privatizaci,“ řekl po skončení hlavního líčení.

Hálek naopak tvrdí, že tvrzení obžaloby jsou v rozporu se skutečností. „Od začátku bylo trestní stíhání manipulováno. Například znalecký posudek je neodborný a osoby, které jej zpracovávaly, o kapitálovém trhu nic nevědí. Ve spisu jsou zfalšované podklady. Vyčkáme na písemné zdůvodnění rozsudku a své námitky uvedeme v odvolání,“ uvedl.

Hlavní líčení začalo u hradeckého už v lednu 2006. Trend v roce 1991 založili muzikanti Michael Kocáb s Martinem Kratochvílem, kteří při hlavním líčení rovněž svědčili.

Reklama

Výběr článků

Načítám