Hlavní obsah

U Brna proběhl neonacistický koncert, přilákal stovky radikálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Neonacistický koncert, který začal odpoledne v přírodním areálu Pod Hádkem u Ochozu u Brna, skončil bez incidentů. Na místo dorazily asi tři stovky účastníků, akci monitorovala zhruba stovka policistů, ti však zasahovat nemuseli. Právu to potvrdil mluvčí policie Brno-venkov Aleš Mergental.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Neonacistický koncert u Brna

Článek

Koncert začal kolem 18. hodiny. Akce měla původně začít ve 14:00, některé skupiny ale podle pořadatelů odřekly účast. Z původně avizovaného programu tak bylo jen torzo, v areálu vystoupily asi pouhé dvě kapely.

"Díky nátlaku médií a státních orgánů tu není taková účast, jaká by mohla být," vzkázala účastníkům z pódia jedna z organizátorek. Podle ní odřekly na poslední chvíli účast čtyři skupiny. Kolik jich původně mělo být, však není jasné. Jedna z nejočekávanějších interpretek Saga ale vystoupení neodřekla. Během jejího vystoupení se většina účastníků koncertu srotila před pódiem a někteří zpívali s ní.

Pořadatelé dbali na to, aby policii neposkytli záminku na zrušení akce, před vchod vyvěsili upozornění, v němž zakazují ukazování nezákonných symbolů. Podle poznávacích značek aut dorazili na koncert radikálové z Česka, Slovenska, Maďarska a Rakouska.

Pořadatele zastupovala právnička Klára Slámová, která v minulosti hájila například na doživotí odsouzeného Jiřího Kajínka. Ta upozornila novináře, že pořadatelé si nepřejí publicitu.

Menší incidenty 

Během akce došlo jen ke drobnějším konfliktům se zástupci médií došlo poté, co pořadatelé přehradili cestu ke vchodu do areálu tmavou fólií a jeden z kameramanů ji obešel. Pořadatelé jej polili, údajně neúmyslně, pivem. Někteří z účastníků pak jednoho z přítomných fotografů postrčili a ten spadl do kopřiv.

Policisté po skončení koncertu zahájili silniční kontroly odjíždějících účastníků akce. Při nich objevili jednoho řidiče s vyšší dávkou alkoholu v krvi, další řídil bez řidičského průkazu. 

Místním obyvatelům koncert vadí

První návštěvníci se začali sjíždět po 14:00, podle odhadů policie mělo celkem přijet několik stovek lidí. Akci monitorovala asi stovka policistů. Byli připraveni i na příjezd antifašistických skupin, ty ale nedorazily.

Některé skupiny, jejichž vystoupení bylo nahlášeno, prokazatelně zpívají nacistické texty. V Ochozu ale, tak jak avizovali experti, zpívali na stejnou hudbu nezávadné texty.

Místní ale ani tak z koncertu nadšeni nebyli. "Mají strach, že budou mít něco rozbité nebo že bude v obci nepořádek," uvedl už v pátek starosta obce Vlastimil Čoupek. Lidé z Ochozu už mají zkušenosti s techno party, která se konala loni. Akce měla skončit o půlnoci.

Poslední větší koncert stoupenců pravicového extremismu se konal letos v dubnu ve Velkém Beranově na Jihlavsku. Zúčastnilo se ho asi 70 lidí. Policie ho kvůli závadným textům, které se objevily v hudební produkci, předčasně ukončila. Na Brněnsku se velký neonacistický koncert konal naposledy před třemi lety v Hostěnicích, tehdy policie zasahovat nemusela.

Reklama

Výběr článků

Načítám