Hlavní obsah

Čunek opět neuvedl, s kým jednal na ministerstvu obrany

– PRAHA • Aktualizováno

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek opět novinářům neřekl, s kým jednal na ministerstvu obrany v 90. letech, kdy měl jezdit na úřad lobbovat za Zbrojovku Vsetín. Čunek úterý pouze uvedl, že se mu ministr financí Miroslav Kalousek omluvil za výrok, že Čunek nebyl na lobbování na ministerstvu obrany za Zbrojovku intelektuálně vybavený. Kalousek ale omluvu nechtěl komentovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Článek

Jeho právník poslal v úterý dopis detektivní agentuře Kroll i bývalému šéfovi vsetínské zbrojovky Karlu Dančákovi, ve kterém žádá o omluvu za tvrzení, že u něj Čunek lobboval.

Čunek v úterý uvedl, že se mu Kalousek omluvil za svůj výrok z minulého týdne, kdy řekl: "Lobbing není sprosté slovo, ale vždycky lobovali ti, kteří toho byli intelektuálně mocni“. Podle vicepremiéra si všechno vyříkali na úterním předsednictvu lidovců. Čunek odmítl, že by u Kalouska na ministerstvu obrany, kde současný ministr financí působil, lobboval. Odmítl ale říci, u koho lobboval.

Ministr pro místní rozvoj také uvedl, že audit jeho financí provedený Kroll považuje až na detaily za pravdivý. Nepokládá také za problém, že v době, kdy měl tisícové příjmy za cestovní náhrady, jeho rodina pobírala sociální dávky. Podle něj to zákon umožňoval, náhrady za cestu vlastním autem se nemusely uvádět v žádosti o sociální dávky.

Kalousek nechtěl Čunkova slova o omluvě komentovat. "Já k tomu nemám žádný jiný komentář než to, že jsem pověřil advokátní kancelář, aby požadovala dementi nepravdivých informací, které se objevily v auditu firmy Kroll,“ řekl Právu Kalousek.

Kalousek napsal Krollu, chce omluvu

Kalouskův právník poslal v úterý dopis detektivní agentuře Kroll i bývalému šéfovi vsetínské zbrojovky Karlu Dančákovi. Žádá je o omluvu za tvrzení, že Čunek v 90. letech úspěšně na ministerstvu obrany lobboval za vsetínskou zbrojovku. Kalousek už minulý týden řekl, že by Kroll měl uvést věci na pravou míru, audit ho prý urazil.

Kroll ve zprávě, kterou si zadal vypracovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) tvrdí, že Čunek mohl mít příjmy z odměn ve vsetínské Zbrojovce. V roce 1995 prý úspěšně lobboval za zakázku na kanón Plamen do bitevníků L-159.

Kalousek měl projekt těchto letadel na ministerstvu na starosti. S Čunkem se prý ale tehdy vůbec nesetkal a ani ho neznal. Totéž tvrdí i o vztahu Čunka a svých někdejších podřízených.

Kalouskovo jméno zmínil v pátrání Krollu někdejší šéf Zbrojovky Vsetín Dančák.

Reklama

Související články

Čunkův audit odkryl nové pochybnosti

Audit financí vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka sice stačil premiéru Mirku Topolánkovi (ODS) k tomu, aby vicepremiéra ponechal ve vládě, současně...

Kalousek: Audit Krollu mě urazil, chci omluvu

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) zvažuje, že se obrátí na právníky kvůli výrokům bývalého ředitele Zbrojovky Vsetín Karla Dančáka zveřejněným...

Výběr článků

Načítám