Hlavní obsah

Schwarzenberg: audit Čunka běží dál, o odstoupení neuvažuji

Právo, dan, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) v úterý Právu potvrdil, že neuvažuje o odchodu z kabinetu a že audit financí vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka musí být ještě doplněn. Také šéf zelených Martin Bursík zopakoval, že jeho strana může s Čunkem zůstat ve vládě, přestože audit ponechává řadu otevřených otázek, které by měl předseda lidovců vysvětlit. Kauza údajného úplatku se nicméně nepotvrdila.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Zleva místopředsedové vlády Martin Bursík a Jiří Čunek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

"Toho času, jak se neobjevila závažná skutková podstata, tak není důvod. To by se muselo něco objevit,“ uvedl ke své případné rezignaci Schwarzenberg, podle kterého je ale třeba, aby se našlo 700 stran, které ve spisu chybějí, aby se celý audit mohl dokončit. Nechce spekulovat, kdy by celý proces byl ukončen.

Podle Bursíka je další pokračování auditu záležitostí Schwarzenberga a jeho financí. Bursík reagoval na pochybnosti, které přineslo zveřejnění auditu agentury Kroll, podobně jako premiér Mirek Topolánek (ODS). I on dnes zopakoval, že šetření přineslo odpověď na tři základní otázky týkající se Čunkova údajného úplatku. O dalších pochybnostech - například o možném daňovém úniku, který audit naznačil, nechce spekulovat.

Podle první místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové audit ukázal přinejmenším pochybnosti. To, že Čunek za lobbing údajně dostával odměny v podobě cestovních náhrad, které se nedaní, považuje za obcházení daňových zákonů. Už dříve uvedla, že považuje za neseriózní, že detektivové nedostali k prostudování 700 stran Čunkova spisu.

Ministra zahraničí pochválila za zdrženlivost, s níž k závěrům auditu přistupuje, na rozdíl od předsedy zelených Martina Bursíka. Se závěrem, že pro odvolání Čunka není dost argumentů, podle ní Bursík v neděli přišel předčasně a bez konzultace se stranou. Schwarzenberg by podle Kuchtové ale neměl zadávat agentuře šetření ohledně postupu české policie a státního zastupitelství. "Jako ministr by to neměl dělat, protože tím podrývá důvěru těchto institucí u veřejnosti," uvedla.

Při hledání zdrojů financí Čunkovy rodiny agentura odhalila, že jako bezpečnostní technik Zbrojovky Vsetín vyjednával státní zakázky, protože měl v té době na ministerstvu obrany vnitrostranické kontakty. Odměny za lobbování prý mohl dostávat hotově jako cestovní náhrady, které se nedaní. Pokud by náhrady neodpovídaly cestovním výdajům a byly neuměřeně vysoké, šlo by podle předsedy správní rady nevládní organizace Transparency International - Česká republika Václava Lásky o krácení daně.

"Cestovní náhrady nemohou být plusový příjem, jsou náhradou za výdaje. Proto taky nejsou daněné. Pokud někdo něco takového naznačuje, že ty náhrady byly daleko vyšší než skutečné výdaje, pak se jedná o daňový únik," řekl.

Schwarzenberg: V žádném případě nechci vyšetřovat policii

Schwarzenberg také řekl, že došlo k nedorozumění, že by požadoval prošetřit postup policie a státních zástupů. Chce prý, aby se detektivové dostali k chybějící části policejního spisu a ten zapracovali do auditu. 

„Kroll pokračuje v práci a nemá žádný časový limit, v kterém by měl být audit hotový,“ uvedla ministrova mluvčí Zuzana Opletalová. V žádném případě Schwarzenberg neuvažuje, že by Kroll udělal audit postupu policie.

"Je to dezinterpretace. Pan ministr tím myslel audit, který již proběhl a teď pokračuje. Nejedná se o nový audit,“ řekla Právu Opletalová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám