Hlavní obsah

Česko se v EU předvede kravatami, šátky i hrnky

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za necelých šest měsíců Česko povede od ledna půl roku EU, a tak přípravy finišují. Propagační předměty sice budou jen doplňkovým nástrojem, ale zároveň vděčným způsobem, jak „zprostředkovat zahraničním účastníkům jednání, novinářům i občanům hezkou a praktickou vzpomínku na předsednictví“, říká optimisticky vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Alexandr Vondra (ODS)

Článek

K nejoblíbenějším tradičním dárkům patří kravaty. Bude jich vyrobeno 28 tisíc podle mladých českých módních návrhářek Alice Klouzkové a Jany Jetelové. Ty jsou také autorkami návrhů na šátky, kterých bude připraveno 12 tisíc. Průměrná cena jednoho výrobku se odhaduje na 150 korun.

Předměty vyjdou na 28 miliónů

„Zaměřily jsme se hlavně na hru s materiálem a propracované detaily.Věříme, že na konci cesty budou dva módní doplňky, které se budou líbit, a hlavně nosit. To je snad snem každého designéra,“ uvádějí návrhářky. A je možné výsledek vidět? „Jejich návrh pracuje s logem českého předsednictví, takže není možné ho zveřejňovat. Zájem o tuto zakázku projevily do dnešního dne i zahraniční firmy, konkrétně z Itálie,“ prozradila ve čtvrtek na dotaz Práva Vondrova mluvčí Michaela Jelínková.

Podle ní nabídky mohou zájemci zasílat na Úřad vlády do 25. července. Zakázka vyjde na šest miliónů korun. Dohromady se na propagační materiály počítá s 28 milióny korun.

Celé předsednictví včetně několikaleté přípravy vyjde na tři miliardy korun.

Senátorka Janáčková nabídla návrhy své dcery

S hedvábnými kravatami i šátky překvapila Vondru tento týden nezávislá senátorka Liana Janáčková. V Senátu mu ve středu po plénu ve foyer rozprostřela na stůl výrobky své dcery a nabízela je k využití v rámci EU. Ministr si sice se zájmem výtvory nejen prohlédl a ocenil kreativitu, ale senátorku zklamal.

„S takovouto kravatou by nikdo na Wall Street přijít nemohl,“ řekl upřímně Vondra.

Česko se předvede i dalšími originálními a praktickými dárky, například vystřelovacími deštníky na rozdíl od tradičních klasických. Počítá se rovněž s USB flash disky, či keramickými hrnky nebo plátěnými taškami

„Navíc díky tomu, že logo je opravdu moderní, hravé, mnohobarevné a dobře aplikovatelné, je šance, že české dárky skutečně jejich příjemce potěší a neskončí v koši na prvním rohu,“ věří Jelínková

Seznam protokolárních dárků pro VIP hosty ještě není finální, ale měly by mít větší hodnotu. Mají využít „tradičních českých silných stránek“. Zda půjde o sklo, bižuterii či porcelán, mluvčí neprozradila. Úřad vypsal i výběrové řízení na firmu, která zajistí zhruba tři desítky hostesek na zasedání, tlumočníky, pronájem mobilních telefonů, výrobu plastových akreditačních karet či autobusovou přepravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám